streda 11. júna 2014

Jahodový crumble

Ďalší pán na pečenie z jahôd je na svete, tak ako som sľúbila v predošlom príspevku.
Na koláčoch s mrveničkou mi vždy chýba práve tá mrvenička, ktorej tam býva neviem z akého dôvodu málo. Ak máte rovnaký pocit ako ja, tak nad týmto receptom budete ochkať. :) Crumble je výraz pre koláč bez cesta, iba s ovocím a posýpkou. Ovocie používam podľa sezóny, v lete jahody, rebarboru, čerešne, marhule, ..., v zime jabĺčka so škoricou. A je to vážne asi ten najjednoduchší koláč na svete a zároveň "strašne" dobrý. Až vám bude smiešne, koľko tej posýpky je. Pokojne jej môžete urobiť menej, nič sa nestane. ;)
Milujem vôňu mandľového likéru Amaretta. Pridávam ho do viacerých dezertov, ale vy ho môžete vynechať. Taktiež mandle v posýpke môžete nahradiť inými orechmi alebo ich úplne vynechať. V tomto recepte sa teda fantázii medze nekladúúuú!


Čo treba:

500 g jahôd
1 polievková lyžica Amaretta

150 g prírodného kryštálového cukru
150 g polohrubej múky
75 g masla
20 g mandľových plátkov plus trošku na ozdobu

Postup:

Rúru predhrejeme na 180 °C. Jahody umyjeme, prekrojíme na polovičky a presypeme do zapekacej misky veľkosti cca 25 cm na dĺžku a 17 cm na šírku. Polejeme likérikom. Mrveničku si pripravíme zmiešaním cukru, múky, masla a mandlí a posypeme ňou jahody. Misku položíme na veľký plech, pre prípad, že by ovocie začalo z misky vytekať. Dáme piecť na 30 - 40 minút, pokým povrch mrveničky nezhnedne. Hotový crumble môžeme posypať jemne opečenými mandľami na suchej panvici.

Koláčik si naberieme ešte teplý lyžicou na tanier a podávame s mierne osladenou kyslou smotanou, šľahačkou alebo zmrzlinou. 
Toto množstvo vyjde na asi 4 porcie. Môžeme skladovať dva dni v chladničke.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára