piatok 31. októbra 2014

Jablkový koláč s vanilkovým krémom

Jablčník je tak trošku fádny koláč, ale ja ho mám veeeľmi rada. Jabĺčka so škoricou a krehkým cestom sú klasická kombinácia a aj jedna z tých najlepších! A keď sa koláčik poleje domácim vanilkovým krémom, tak to už zas ochkám a vôbec mi nevadí, že vonku je víchrica a nechutná zima.
Vždy si pár kúskov zamrazím, a keď nestíham, večer vyberiem z mrazničky a ráno si pochutnávam na skvelých raňajkách... Pretože koláč u mňa patrí do kategórie "aj raňajkový", tak som ho upiekla zo špaldovej múky, ktorú môžete nahradiť klasickou polohrubou múkou. Tiež som úplne vyradila biely cukor, ktorý nahradzujem prírodným. Sranda, ale v žiadnom obchode som nenatrafila na hnedý práškový cukor, tak si ho meliem sama v mlynčeku na mak.
Niekedy si kupujem bio puding, ktorý obsahuje pravú vanilku, ale už dlhšie som mala v pláne uvariť jeho domácu verziu. Na prípravu pudingu potrebujeme tiež len škrob, mlieko a vanilkový struk. Pokojne ho môžeme nahradiť vanilkovým cukrom alebo extraktom. Z vanilkového struku vyberieme semienka (v pudingu tieto malé čierne bodky krásne vyzerajú) a prázdny struk môžeme s cukrom rozmixovať v sekáčiku a vyrobíme si tak vanilkový cukor...


Čo treba:

Krehké cesto:
230 g hladkej špaldovej múky
70 g celozrnnej špaldovej múky
150 g studeného masla
120 g prírodného práškového cukru
1 vajíčko
štipka soli

Náplň:
600 g jabĺk (asi 5 veľkých jabĺk) ošúpaných a pokrájaných na malé tenké plátky
80 g prírodného kryštálového cukru
1 čajová lyžička mletej škorice
40 g mletých lieskovcov
40 g celých lieskovcov posekaných na kúsky
40 g hrozienok namočených v rume alebo vode (alebo pokrájané sušené datle ako v mojom prípade)
1 čajová lyžička citrónovej šťavy
1 čajová lyžička citrónovej kôry (z asi polovice biocitróna)
trošku mlieka na potretie

Krém (puding):
1/2 l mlieka
40 g prírodného kryštálového cukru
20 g škrobu
1 vanilkový struk

Postup:

Všetky ingrediencie na cesto rýchlo spracujeme. Treba s ním hýbať čo najmenej, aby zostalo krehké. Z cesta vyformujeme guľu a odložíme do chladničky.
Rúru predhrejeme na 200 °C. Všetky ingrediencie zmiešame. Dno 23 cm formy vyložíme papierom na pečenie. Cesto vyberieme z chladničky, 1/3 odkrojíme a dáme naspäť do chladu. Zo zvyšných 2/3 vyvaľkáme kruh na pomúčenej doske a vyložíme ním dno a boky formy. Na cesto vysypeme jablkovú zmes. Zvyšnú tretinu cesta vyvaľkáme a jablkovú zmes prikryjeme a okraje spojíme. Uprostred prekrojíme krížik, aby mala kade unikať para. Potrieme mliekom a dáme piecť na asi 45 minút. Po pol hodine môžeme koláč v rúre zakryť alobalom.
Koláč necháme úplne vychladnúť, až potom ho môžeme pokrájať a posypať cukrom.

Pripravíme si puding. Vanilkový struk pozdĺžne prekrojíme a nožom vyberieme semienka. Mlieko, cukor, škrob a semienka v kastróliku poriadne premiešame, aby neostala ani jedna hrudka, a necháme zovrieť. Varíme a miešame asi dve minútky. Odstavíme z plameňa a občas premiešame. Pred podávaním kúsok koláča prelejeme pudingom.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára