streda 7. januára 2015

Celozrnné smotanové posúchy

Tieto posúchy sú o niečo zdravšie a okrúhlejšie, ako ten, čo si pamätám z detstva - veľký posúch, krájaný na štvorce a posypaný kôprom. Dnes sme si k nim uvarili špenátovú polievku s kokosovým mliekom a čili. K hustým polievkam sa veľmi hodia, ale super sú aj samotné na rýchly olovrant. 
A mne osobne sa veľmi páči, že nie sú dokonale okrúhle, veď sú domáce! Ale ak sa vám chce, pokojne vyvaľkajte cesto a s pohárikom vykrojte kolieska. 


Nápad s posypaním údeného tofu miesto slaninky som odkukala z jedného úžasného biobistra. Aj keď, v bistre použili tempeh, čo je syr vyrábaný z celých sójových bôbov, nie zo sójového mlieka ako pri tofu. Je už na vás, čím posypete vaše posúchy, či syrom, slaninkou, krúžkami cibuľky alebo čerstvým kôprom.


Z kysnutého celozrnného cesta som piekla prvýkrát a teda musím zhodnotiť, že cesto krásne nakyslo, bolo nadýchané a posúchy chutia ešte lepšie, ako z cesta s použitím klasickej múky. Avšak, určite použite celozrnnú múku hladkú (alebo jemne mletú), aby sa recept stopercentne podaril.


Čo treba:

350 ml mlieka
1 kocka čerstvého droždia
1 čajová lyžička prírodného kryštálového cukru
500 g celozrnnej špaldovej múky, hladkej alebo jemne mletej
100 ml oleja
1 veľké vajíčko
2 veľké štipky soli

300 g kyslej smotany
100 ml oleja
1 a 1/2 čajovej lyžičky soli
2 údené tofu 

Postup:

Zohrejeme mlieko, aby bolo teplé, ale nie horúce. Pripravíme si kvások - v miske zmiešame mlieko s droždím a cukrom a necháme 15 minút nakysnúť.
Vo veľkej mise zmiešame múku, olej, vajíčko, kvások a soľ. Cesto miesime rukami na pomúčenej doske alebo v robote asi 10 minút. Povrch cesta poprášime trochou múky a presunieme do misy, ktorú zakryjeme utierkou. Na teplom mieste necháme kysnúť cca 3/4 hodinu, malo by zdvojnásobiť objem.
Rúru predhrejeme na 200 °C. Plech vyložíme papierom na pečenie. Smotanu zmiešame s olejom a soľou a tofu pokrájame na malé kocky.
Z vykysnutého cesta odkrajujeme 18 častí, z ktorých v rukách vyformujeme guľky (ak sa lepí, pomúčime si ruky) a na plechu ich prstami poriadne utľapkáme do asi 10 cm placiek. Na vrch pridáme smotanu a tofu a dáme piecť na 20 minút.

Posúchy sú najlepšie vlažné. Ak ich nezjeme naraz, tak hneď po vychladnutí sa môžu zamraziť.
Z tohto množstva nám vyjde 18 posúchov, akurát na dva veľké plechy. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára