streda 15. júla 2015

Raňajkové ríbezľové muffinky

Už týždeň sa snažím nájsť si čas na napísanie tohto receptu. Ríbezľovú sezónu som našťastie ešte stihla a keďže sa zas ponáhľam, tak len takto rýchlo a výstižne: muffinky sú vláčne, šťavnaté a iba trošku sladké. A zdravé tiež!
Po upečení a vychladnutí si ich zamrazím a každý deň jednu vyberiem ako rýchlu desiatu.
Pozajtrajšie ráno už môže byť krajšie aj u vás s týmito minikoláčikmi. :)





Čo treba:

2 vajíčka (žĺtky a bielky zvlášť)
štipka soli
5 polievkových lyžíc medu (alebo javorového sirupu či agáve)
1 čajová lyžička citrónovej kôry
5 lyžíc oleja (napr. kokosového)
150 ml mlieka
270 g múky (pol na pol špaldovej hladkej a celozrnnej)
1/2 sáčku kypriaceho prášku
200 g červených ríbezlí 

Postup:

Pripravíme si plech na muffiny a vyplníme ho papierovými košíčkami (alebo vymažeme maslom a vysypeme múkou). Rúru predhrejeme na 170 °C.
Bielky so štipkou soli vyšľaháme na pevný sneh. Dáme nabok. Žĺtky s medom vyšľaháme do peny, pridáme kôru, olej, mlieko, primiešame múku s kypriacim práškom a nakoniec 150 g ríbezlí. Jemne zapracujeme sneh z bielkov a cestom naplníme papierové košíčky. Muffinky ozdobíme zvyšnými 50 g ríbezlí a dáme piecť na cca 20 - 25 minút (vyskúšame test špajdľou). Po vychladnutí pocukrujeme prírodným práškovým cukrom.

Toto množstvo vyjde na asi 10 kusov. Muffinky môžeme aj zamraziť.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára