utorok 20. októbra 2015

Voňavá tekvicová bábovka s karamelovou polevou

Jeseň je v plnom prúde a ja som rozmýšľala, čo sezónne upiecť. Až som na to prišla, upečiem tekvicovú bábovku!
Mám rada bábovku, páči sa mi jej tvar a jednoduchosť. Ešte keď je upečená z nezvyčajných surovín, výborný dezert ku káve alebo čaju je na svete.



Nevedela som, ako ju opísať, tak som sa spýtala maminy: "mamiiii, ako by si vystihla túto bábovku?" A toto je odpoveď: "voňavá, lahodná, s chrumkajúcimi orieškami, jesenná, nenápadná, ale o to chuťovo výraznejšia." :) 


Doma z tekvíc nepečieme iba koláčiky, ale aj tvoríme ozdoby. Zo všetkých farebných odtieňov tekvice sa mi najviac páči táto biela. Máme ju na malom stolčeku pri sviečke a vysušenej hortenzii, tvorí tak krásne "vidiecke" zátišie.


K ďalšej dušičkovej výzdobe patrí vydlabaná oranžová tekvička, do nej vložený navlhčený florex so zapichnutými jesennými kvietkami. Všade samé tekvice! <3



Čo treba:

250 g hladkej múky
50 g celozrnnej múky
2 zarovnané čajové lyžičky kypriaceho prášku
1 zarovnaná čajová lyžička jedlej sódy
1 čajová lyžička mletej škorice
1/4 čajovej lyžičky mletého zázvoru
2 rozomleté klinčeky (nemusí byť)
štipka soli
400 g tekvicového pyré*
4 vajíčka
200 g roztopeného masla
1 čajová lyžička vanilkového extraktu
250 g prírodného kryštálového cukru
100 g vlašských orechov

Na karamel:
100 g kryštálového cukru
40 ml vody
40 ml smotany na šľahanie
15 g masla
veľká štipka soli

Postup:

*Na 400 g pyré budeme potrebovať cca 500 g ošúpanej tekvice, zbavenej jadierok (to je 1 menšia tekvica). Tekvicu pokrájame na kocky, v hrnci podlejeme 2 polievkovými lyžicami vody. Varíme pod pokličkou asi 12 minút do zmäknutia. Ak treba, podlejeme ešte troškou vody. Tekvicu rozmixujeme na hladké pyré.
Rúru predhrejeme na 180 °C. Bábovkovú formu vymastíme maslom a vysypeme múkou a orechy nasekáme nahrubo.
V jednej mise zmiešame múku, kypriaci prášok, sódu, koreniny a soľ. V druhej mise zmiešame pyré, vajíčka, maslo, vanilku a cukor.
Suché ingrediencie nasypeme do tekutých a primiešame orechy. Prelejeme do formy, zarovnáme a dáme piecť na asi hodinu (vyskúšame test špajdľou). Po upečení necháme 10 minút postáť, potom vyklopíme z formy a necháme vychladnúť.
Na karamel si do menšieho kastrólika nasypeme cukor, pridáme vodu a na miernom plameni varíme asi 6 minút. Pridáme smotanu a maslo a varíme ďalšie 2 minútky, pokým sa hrudky karamelu nerozpustia. Potom pridáme soľ. Karamel prelejeme do pohárika a dáme na 20 - 30 minút mierne stuhnúť do chladničky. Nakoniec ním polejeme bábovku. Môžeme ozdobiť orechmi.

V uzatvorenej nádobe v chlade vydrží bábovka ako čerstvá niekoľko dní.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára