streda 23. decembra 2015

Orechové košíčky

Nemôžem povedať, že som vo vianočnom strese (to by som nedopustila), ale dnes ešte musím publikovať tento príspevok, ísť do Avionu kúpiť si dajakého soba na svetri, lebo sestra to odo mňa žiada a upiecť čokoládové bochníčky s marcipánom. Hodia sa na silvestrovský stôl, tak ich verím stihnem pridať po Vianociach.
Včera som dopiekla tieto výborné košíčky s orechmi a rumom, veľmi nám doma chutia. Všetkým prajem krásny vianočný čas a výborné koláčiky k rozprávkam :)


Košíčky sú najlepšie taký tretí deň od plnenia, zmäknú a sú mňam. Najvyšší čas sa do nich pustiť!


Čo treba:

Cesto:
120 g hladkej múky
15 g nesladeného kakaa
80 g prírodného práškového cukru
40 g mletých lieskových orieškov
1/4 lyžičky mletej škorice
1 rozdrvený klinček
90 g masla izbovej teploty

Krém:
125 g masla izbovej teploty
50 g prírodného práškového cukru
2 polievkové lyžice tuzemského rumu
60 g mletých lieskových orieškov

Poleva:
100 g horkej čokolády
2 polievkové lyžice oleja
mleté oriešky na ozdobu

Postup:

Všetky suroviny vypracujeme na cesto, ktoré zabalíme do fólie a necháme odležať pol hodinku v chladničke. Formičky na košíčky vymažeme maslom a cestom v tenšej vrstve vystelieme formičky. Nožom zarovnáme okraje a dáme piecť na 10 - 12 minút (podľa veľkosti formičiek). Vyberieme z rúry a po desiatich minútach vyklopíme (formičku obrátime a v dlani silnejšie poklepeme lyžičkou). Necháme úplne vychladnúť.
Krém si pripravíme vyšľahaním masla s cukrom do peny a primiešaním rumu a orieškov. Pomocou zdobiaceho vrecka nanesieme do košíčkov. Nakoniec pomocou lyžičky polejeme roztopenou čokoládou s olejom. Posypeme orieškami.

Z tohto množstva vyjde asi 20 veľkých košíčkov (priemer 6 cm), asi je lepšie použiť menšie formičky, tak z nich budú milšie jednohubky. Košíčky skladujeme vo vzduchotesnej nádobe v chlade, pred podávaním ich necháme na izbovej teplote, tak sú najlepšie.

Inšpirácia: časopis F.O.O.D. Vianočný špeciál 2015

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára