piatok 22. januára 2016

Pečené hranolky s barbecue omáčkou

Jeden piatkový večer ma čakala tákato večera. Frajer je špecialista na výborné hranolky s barbecue omáčkou. Recept má z nemeckého časopisu, postup je časovo náročnejší (surové hranolky sa na hodinu namočia do studenej slanej vody, tým zabezpečíme, aby sa odstránil škrob a aby nechutili ako obyčajné pečené zemiaky), ale výsledok stojí za to.
Zajtra ide Harry Potter štvorka (s mladým Robertom Pattinsonom ;)), najlepší čas vyskúšať tento recept a pochutiť si na ňom počas výborného filmu.

  

Čo treba:

Hranolky:
1 kg zemiakov
3 zarovnané polievkové lyžice soli
7 polievkových lyžíc oleja
1 čajová lyžička mletej štipľavej papriky
3 strúčiky cesnaku
1 čajová lyžička sušeného tymianu

Omáčka:
2 polievkové lyžice oleja
1 veľká cibuľa
2 strúčiky cesnaku
1 polievková lyžica prírodného cukru
100 ml jablkového džúsu
100 g kečupu
2 zarovnané polievkové lyžice hrubozrnnej horčice
2 zarovnané čajové lyžičky mletej údenej papriky
2 zarovnané čajové lyžičky sušeného oregana
1/2 čajovej lyžičky rozdrvených koriandrových semienok
2 polievkové lyžice worcester omáčky
trochu vody

Postup:

Zemiaky ošúpeme, umyjeme a nakrájame na 0,5 až 1 centimetrové plátky a tie na prúžky. Presunieme do misy so studenou vodou, prisypeme soľ a premiešame. Takto necháme 1 hodinu.
Rúru predhrejeme na 220 °C. Pripravíme si veľký plech s papierom na pečenie. Hranolky osušíme v čistej utierke, presunieme na plech a zmiešame s olejom, paprikou, pretlačeným cesnakom a tymianom. Rozmiestnime po celom plechu a dáme piecť do zlata (cca 35 minút). V polovici pečenia hranolky premiešame.
Zatiaľ si pripravíme barbecue omáčku. Na oleji na miernom plameni opečieme nadrobno nakrájanú cibuľu s pretlačeným cesnakom, pridáme cukor a opečieme do zlata. Prilejeme džús a minútku povaríme. Nakoniec pridáme kečup, horčicu, oregano, koriandrové semienka, worcester omáčku a varíme ďalších 5 minút. Keď je treba, prilejeme trošku vody. Omáčka sa hodí nie len ako dip k hranolkám, ale tiež do domácich hamburgerov.

Toto množstvo vyjde na asi dve - tri porcie (podľa apetítu). :) Hranolky zjeme čerstvé, na druhý deň už to nie je ono, omáčku môžeme skladovať niekoľko dní v chlade.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára