pondelok 11. novembra 2013

Škoricové rolované sušienky

Vsadím sa o hocičo na svete, že keď raz ochutnáte tieto slimáčikové sušienky, budete ich piecť znova a znova, pretože vyzerajú zaujímavo, sú jednoduché na prípravu, voňavé, mäkkučké s chrumkavým skaramelizovaným cukrom so škoricou..., no veď vyskúšajte!



Čo treba:

Na cesto:
280 g polohrubej múky
1 čajová lyžička škorice
1/2 čajovej lyžičky jedlej sódy
štipka soli
110 g masla izbovej teploty
100 g prírodného kryštálového cukru
1 žĺtok
1 čajová lyžička vanilkového extraktu
80 g (1 malé) jemne postrúhaného ošúpaného jablka
citrónová kôra z polovice citróna (ak nemáte bio citrón, tak vynechajte)
pár kvapiek citrónovej šťavy

Na potretie:
40 g masla
100 g prírodného kryštálového cukru
1 polievková lyžica škorice

Postup:

Rúru predhrejeme na 180 °C.
Zmiešame múku, škoricu, sódu a soľ. V druhej mise vymiešame maslo s cukrom, pridáme žĺtok, vanilku, strúhané jabĺčko, citrónovú kôru (strúhame len žltú časť, biela časť šupky je horká!) a citrónovú šťavu. Pridáme suchú zmes a z cesta vytvarujeme valček (pomôžeme si trochou múky, cesto je lepkavé). Zakryjeme a dáme na pol hodinku do chladničky.
Na pracovnú dosku dáme papier na pečenie, ktorý posypeme trochou múky a na ňom vyvaľkáme cesto do približného obdĺžnika asi pol centimetra hrubého.
Roztopíme maslo a zmiešame cukor so škoricou. Maslom potrieme povrch vyvaľkaného cesta, posypeme škoricovým cukrom a zrolujeme pomocou papiera na pečenie. Nakrájame na asi centimetrové kolieska a kladieme na plech vystlaný papierom na pečenie ďalej od seba, pretože v rúre ešte napuchnú. Pečieme 12 - 15 minút, pokým jemne nezozlatnú.

Toto množstvo vyjde na asi 25 sušienok, skladujeme ich vo vzduchotesnej nádobe. Aby boli stále ako čerstvé, môžeme ich aj zamraziť.

TIP: tieto sušienky sú celkom veľké, takže ak sušienky pečieme na Vianoce alebo sa nám len menšie páčia viac, tak nepripravíme jednu, ale dve rolády (čiže z cesta vytvarujeme dva valčeky). Vtedy aj znížime čas pečenia.

Inšpirácia: http://www.bakersroyale.com/cookies/cinnamon-roll-cookies/

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára