utorok 19. novembra 2013

Voňavý jablkový kompót

Úplná klasika, ktorú všetci poznáme, ale myslím si, že už sa na túto dobrotu nejako pozabudlo. Recept nemusíte striktne dodržať, každý ma ten svoj naj, berte ho skôr ako inšpiráciu.
Niekedy si na horúce jabĺčka navrstvím kopček vanilkovej zmrzliny, vtedy sa povýšia na skvelý a zaujímavý dezert!



Čo treba: 

400 g ošúpaných a na mesiačiky nakrájaných jabĺk
2 čajové lyžičky medu
7 klinčekov
1-2 hviezdičky badyánu
1 zvitok škorice
Citrónová kôra a šťava z polovice bio citróna (ak nemáte, kôru vynechajte)

Postup:

Pripravené jabĺčka pokvapkáme citrónovou šťavou, aby nezhnedli. Škrabkou na zemiaky ošúpeme citrónovú kôru. Do menšieho hrnca nalejeme trošku vody, vhodíme citrónovú kôru, klinčeky, badyán a zvitok škorice. Necháme variť asi 5 minút, aby sa uvoľnili vône. Pridáme jablká a med, dolejeme vodu po ich okraj a ešte chvíľočku povaríme. Ochutnáme, dochutíme citrónovou šťavou, a ak treba, dosladíme.

Toto množstvo je asi na dve porcie, najlepšie chutí ešte teplý, ale môžeme ho skladovať aj v chladničke.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára