Suroviny, ktoré často používam v receptoch a mohli by sa zísť aj vám:
Vajíčka – z etického hľadiska kupujem podstielkové, z voľného chovu alebo v bio kvalite (vajíčko označené číslom 2, 1 alebo 0), alebo dostávam domáce.
Tip: bielky šľaháme izbovej teploty, sneh je potom stabilnejší.
Kypriaci prášok – používam z vínneho kameňa, bez škodlivých fosfátov. Pre lepšie kypriace schopnosti pridávam do niektorých receptov aj sódu bikarbónu.
Vanilkový cukor - zo surového trstinového cukru a pravej vanilky, nie synteticky vyrábaného vanilínu.
Vanilkový struk je plodom vanilovníka - popínavej orchidei, ktorá pôvodne rástla v strednej Amerike. Viete, čo sa myslí pod pojmom "bourbon vanilka"? Je to jeden z troch najčastejšie pestovaných druhov vanilovníka, bourbon vanilka pochádza z Madagascaru.
Vanilkový extrakt – z Marks & Spencer v biokvalite alebo je možné si vyrobiť domáci extrakt: zmiešame 2 dl vodky s 3 pozdĺžne rozrezanými vanilkovými strukmi a necháme v sklenenej uzavretej nádobe 2 mesiace odpočívať. Raz za čas fľaškou pohŕkame. Postupným míňaním prilievame vodku a sem-tam pridáme nový struk. Takto nám extrakt vydrží nekonečne dlho, keďže alkohol konzervuje.
Škoricový cukor - si vyrobím zmiešaním škorice v biokvalite a trstinového cukru.
Škorica je sušená vnútorná kôra zo stromu škoricovníka. Najcennejšia je škorica druhu škoricovníka cejlónskeho, čiže cejlónska škorica.
Cukor – surový (=prírodný, hnedý) trstinový alebo repný, ktorý si
uchováva cenné minerálne látky. Snažím sa ho použiť do väčšiny receptov. Čo som si všimla, tak hnedý cukor
sladí menej. Pri použití bieleho
cukru znížim jeho množstvo. Treba si dať pozor na cukor, ktorý sa tvári ako prírodný, ale je to len biely cukor zafarbený karamelom! Spoznáme ho tak, že na obale je vypísané zloženie: cukor, karamel.
Horká čokoláda – používam čokoládu na varenie zn. Fin Carré, s obsahom 52% UTZ certifikovaného kakaa, je super!
Soľ – morská soľ bez
protihrudkujúcich látok
Korenie – čierne korenie čerstvo zomleté mlynčekom alebo rozdrvené v mažiari. Ako raz
povedal šéfkuchár J. Židek, nikdy nekorení popelem svého dědečka!
Napíšte mi o vašich obľúbených potravinách, bez ktorých sa pri varení a pečení neviete zaobísť, rada si rozšírim obzory :)
ahoj, dakujem za info o hnedom cukre, nenapadlo ma studovat este aj to, uz si dam pri vybere pozor! :-)
OdpovedaťOdstrániťTak som rada, že táto rada niekomu padla na úžitok! :)
OdstrániťKeď dostanem kúpiť biocitróny,tak ich postrúhanú kôru zamrazím a použijem neskôr do koláča,je ako čerstvá. Pekný deň,Viera
OdpovedaťOdstrániťToto robím aj ja :)
OdstrániťDobrý den, chystam sa na vanilkovy extrakt, mam lusky aj pozdlzne rozrezat? Dakujem, Romana
OdpovedaťOdstrániťÁno, môžete, aspoň sa uvoľní viac arómy. Pekné nedeľné ráno :)
Odstrániť