pondelok 16. júna 2014

Rebarborový chlebíček

Čo hovoríte na rebarboru? Veľmi dlho som ani poriadne nevedela, ako chutí a či patrí medzi ovocie alebo zeleninu. Až posledné roky ju spoznávam čoraz viac a viac. Výborne sa hodí na kysnutý koláč posypaný škoricovým cukrom, do džemov v kombinácii s jahodami alebo na tisíc iných spôsobov. Minulý rok som sa pustila do výroby rebarborového sirupu a bol geniálny!
Rebarbora je zaujímavá zelenina (!) a kvôli vysokému obsahu kyseliny šťaveľovej sa neodporúča jesť ľuďom trpiacimi ochoreniami obličiek. Kyselina šťaveľová spôsobuje aj jej extrémnu kyslosť. Listy sa nemôžu jesť vôbec a stopky iba v uvarenom stave. To len tak pre info, ale myslím si, že všetkého veľa škodí a tak je to aj u tejto rastlinky.
Napriek týmto účinkom je veľmi zdravá, takže ak máte na dedine babičku, som si istá, že vám pár stopiek odreže na prípravu tohto jednoduchého receptu. Chlebíček je veľmi jemný, chrumkavý a vďaka rebarbore príjemne osviežujúci. Tak ako čokoládovo-banánový chlebíček, aj tento sa výborne hodí k čaju ku raňajkám. :)


Čo treba:

200 g rebarbory
100 g orechov (vlašských, pekanových...)
260 g polohrubej múky
1 čajová lyžička kypriaceho prášku
1/4 čajovej lyžičky jedlej sódy
štipka soli
1 čajová lyžička škorice
125 g masla izbovej teploty
220 g prírodného kryštálového cukru
1 vanilkový cukor
5 vajíčok

Postup:

Rúru predhrejeme na 180 °C. Formu cca 23x13 cm vymažeme maslom a vysypeme múkou alebo vystelieme papierom na pečenie. Rebarboru umyjeme a nakrájame na asi centimetrové plátky. Orechy nasekáme nahrubo.
V mise zmiešame múku, kypriaci prášok, jedlú sódu, soľ a škoricu. V druhej mise vymiešame maslo s cukrom. Po jednom pridáme vajíčka a ešte raz poriadne premiešame. Prisypeme suchú zmes a orechy a prelejeme do formy. Pečieme asi 50 minút (vyskúšame test špajdľou, ak je suchá, tak chlebík je hotový). Po 30 minútach pečenia chlebík zakryjeme alobalom alebo papierom na pečenie, aby povrch príliš nezhnedol.

Chlebík môžeme pokrájať a zamraziť. Potom si už len každé ráno vyberieme kúsok na raňajky. ;)

2 komentáre: