Pri šľahaní bielkov dávame pozor, aby bola misa úplne čistá. Pre istotu
ju vytrieme rozpoleným citrónom, ktorá misu úplne odmastí. Bielka by mali byť izbovej teploty, tak sa lepšie vyšľahajú.
Čokoládové hoblinky si vyrobíme ako na obrázku. ;)
Po upečení korpus popuká a keď aj kúsok odpadne, tak ho jemne vrátime späť ako skladačku.
Po upečení korpus popuká a keď aj kúsok odpadne, tak ho jemne vrátime späť ako skladačku.
Čo treba:
4 bielky
štipka soli
200 g krupicového cukru
2 zarovnané polievkové lyžice nesladeného kakaa
1 zarovnaná polievková lyžica škrobu
1 čajová lyžička octu
400 ml smotany na šľahanie
maliny
čokoládové hoblinky
Postup:
Rúru predhrejeme na 170 °C. Plech vystelieme papierom na pečenie a na papier nakreslíme kruh s priemerom 18 cm.
Dáme šľahať bielky so štipkou soli. Keď zbelejú, tak pomaly prisypeme kryštálový cukor. Takto šľaháme asi 10 minút, pokiaľ nie je sneh úplne tuhý a kryštáliky cukru medzi prstami nie sú cítiť. Pridáme kakao, škrob a ocot a ešte raz jemne premiešame.
Sneh vytvarujeme podľa predkresleného kruhu tak, aby boli okraje korpusu vyvýšené. Vložíme do rúry a teplotu znížime na 120 °C. Pečieme hodinku až hodinku a štvrť, pokým je korpus na povrchu pevný. Rúru vypneme a korpus necháme v rúre s pootvorenými dvierkami úplne vychladnúť (najlepšie cez noc).
Vyšľaháme šľahačku a tesne pred podávaním ju navrstvíme na vychladnutý korpus. Posypeme malinami a ozdobíme čokoládovými hoblinkami.
Korpus môžeme upiecť aj niekoľko dní vopred, potom ho skladujeme v chlade vo vzduchotesnej nádobe. Už ozdobenú tortu podávame čo najskôr.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára