pondelok 17. apríla 2017

Karamelovo-kávový likér

Doma máme odmalička taký zvyk, že na šibačku ráno nám rodičia poskrývajú rôzne sladkosti a my deti s košíkom hľadáme, čo nám zajko uško priniesol. Keďže už ťahám na tridsiatku, už aj ja sladkosti skrývam (ešte nie mojim deťom) rodičom, na oplátku. :)
Zdalo sa mi, že mám sladkostí málo, tak som ráno ešte rýchlo spravila u nás tradičný čokoládový likér a tiež som prvýkrát vyskúšala karamelovo-kávový likér. Vôbec som nečakala, že bude až tak výborný! Chutí ako Baileys, je jednoducho vynikajúci. Do väčšiny likérov sa pridáva Salko, sem nič, iba šľahačka. Pre intolerantných na laktózu je to výhoda, pretože na rozdiel od Salka sa dá bezlaktózová šľahačka kúpiť v každom obchode.


Čo treba:

120 g kryštálového cukru
400 ml smotany na šľahanie
veľká štipka soli (nevynechajte ju!)
2 zarovnané čajové lyžičky granuliek instantnej kávy
1,5 dl vodky alebo rumu

Postup: 

Do kastrólika vsypeme cukor a na miernom plameni necháme bez miešania rozpúšťať. Keď sa z neho začne dymiť a je rozpustený na karamel jantárovej farby (môže v ňom zostať pár hrudiek), tak hneď prilejeme smotanu na šľahanie. Na miernom plameni miešame, pokým sa karamel nerozpustí a potom ešte chvíľku (spolu asi 7 minút). Odstavíme z plameňa, pridáme soľ a granulky kávy. Nakoniec prilejeme alkohol a prelejeme do peknej sklenenej 0,6 l fľašky. Necháme vychladnúť, potom uzavrieme a dáme do chladničky. Likér po pár hodinách v chladničke zhustne.

Likér vydrží v chladničke vyše týždňa.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára