štvrtok 20. júla 2017

Tvarohová torta s malinami

Moja druhá Sladká výzva časopisu Dobré jedlo už prebehla dávnejšie a ja som stále nepridala recept! Keďže celé číslo bolo v duchu slovenských tradícií, rozhodla som sa upiecť tortu, ktorú pečiem už roky v koláčovej forme podľa starého slovenského receptu. Recept na tvarohový mrežovník už na blogu je a keďže som pomery ingrediencií trošku pomenila, pridávam recept aj pri použití tortovej formy. Či už si upečiete koláč alebo slávnostnejšiu tortičku, kombinácia tvarohovej plnky, krehkého cesta a malinového džemu je výborná a určite sa k receptu budete radi vracať. :)

Ohlasy na tortu boli vynikajúce, do redakcie prišlo veľa krásnych fotografií. Súťaž vyhrala torta ozdobená snehovými pusinkami.

Torta a foto: výherkyňa Sladkej výzvy Mária Olešová

A toto je moja torta, podľa ktorej čitatelia piekli svoje výtvory. Opäť ďakujem za krásne profesionálne fotografie Valentínke Nídelovej.




Čo treba:

Na krehké cesto:
125 g studeného masla
100 g práškového cukru
štipka soli
250 g hladkej múky
2 žĺtky
2 polievkové lyžice studeného mlieka

Na tvarohovú plnku:
500 g jemného plnotučného tvarohu izbovej teploty
140 g kryštálového cukru
100 g roztopeného masla
1,5 dl mlieka izbovej teploty
1 balíček Zlatého klasu
1 balíček vanilkového cukru
2 vajcia

Na dokončenie:
120 g malinového džemu
120 g čerstvých malín
Pár lístkov mäty

Postup:

1. Rúru predhrejeme na 180 °C. Tortovú formu s priemerom 20 cm vystelieme papierom na pečenie.
2. Zmiešame pokrájané studené maslo s cukrom a štipkou soli, pridáme múku a žĺtky. Keď sa zmes začne podobať na hrubú strúhanku, pridáme studené mlieko. Z cesta vyformujeme guľu, ale nemiesime ho príliš, aby zostalo krehké. Asi osminku cesta odložíme do chladničky. Zvyšné cesto rozdelíme na dve polovice, jednu odložíme do chladničky a druhou polovicou vystelieme dno formy. Popicháme vidličkou a dáme piecť na 20 minút do zlatista.
3. Pripravíme si plnku zmiešaním tvarohu, cukru, masla, mlieka, Zlatého klasu, vanilkového cukru a vajec.
4. Odloženú polovicu cesta vyberieme z chladničky, vyvaľkáme na obdĺžnik veľký približne 30 x 12 cm a pozdĺžne ho rozkrojíme na dve polovice.
5. Formu vyberieme z rúry a necháme 3 minútky vychladnúť. Pripravenými pásikmi cesta vystelieme boky formy, jemne popritláčame. Prilejeme tvarohovú náplň a vyčnievajúce boky cesta odkrojíme. Dáme piecť na 40 minút.
6. Džem premiešame, aby bol riedky. Zvyšnú osminku cesta spolu s odkrojkami vyvaľkáme a povykrajujeme kvetinky. Tortu vyberieme z rúry, jemne potrieme džemom a po krajoch ozdobíme kvetinkami. Vrátime do rúry na asi 20 minút.
7. Po upečení (plnka sa ešte bude triasť) necháme tortu úplne vychladnúť a potom presunieme do chladničky najlepšie cez noc. Nakoniec ozdobíme malinami a mätou.

Tortu skladujeme v chlade, kde vydrží ako čerstvá aj 3 dni.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára