nedeľa 12. novembra 2017

Morčací kotlíkový guláš s tajnou prísadou

Dnes sme varili morčací guláš v kotlíku. Guláš som varila prvýkrát, vždy sa tejto role zhostil ocino. On varieva klasický guláš, koľko mäsa, toľko cibule, viac oleja a papriky rozvariť! Ja som to trošku pomenila a musím sa skromne pochváliť, bol naozaj fantastický. 

Mám tri zlepšováky: 
1. Aby guláš nebol taký ťažký, časť cibule sme nahradili tajnou prísadou - dvoma postrúhanými jablkami. Guláš super zahustili a ochutili.
2. Hrubostenné papriky boli povarené len chvíľku. Guláš bol pekne farebný a s paprikami ešte chutnejší.
3. Morčacie mäso. Ja s priateľom jeme hovädzie a bravčové mäso čo najmenej, preto sme vyskúšali morčacie. Výhodou je jeho rýchlejšie uvarenie a chutí rovnako dobre, ak nie lepšie!



Čo treba:

2 kg morčacieho stehna bez kosti
3 cibule
5 veľkých zemiakov
5 hrubostenných paprík
2 veľké jablká
0,5 dl oleja
2 čajové lyžičky mletej papriky
1 čajová lyžička mletej rasce
1 čajová lyžička sušeného majoránu
3 strúčiky cesnaku
soľ a mleté čierne korenie
cca 2,5 litra vody

Postup:

Mäso pokrájame na kocky.
Cibuľu pokrájame nadrobno, zemiaky na kocky a papriku na asi 3 cm kocky. Jablká ošúpeme, nastrúhame a pridáme k zemiakom.
Keď máme rozpálený kotlík, na oleji opečieme cibuľku do sklovita. Pridáme mletú papriku, rascu, soľ a nakoniec mäso. Opečieme a podlejeme vodou. Po hodine prisypeme zemiaky s jablkami. Varíme asi 20 minút. Nakoniec pridáme majorán, prelisovaný cesnak a papriky a ešte 5 minút povaríme. Dosolíme, okoreníme a ak treba, prilejeme trochu vody. Hotovo.

Toto množstvo vyjde na asi 8 porcií.

Update! Naposledy sme pridali do gulášu (spolu so zemiakmi a jablkami) aj dve najemno postrúhané mrkvy a pol lyžičky kurkumy a bol ešte lepší! A tiež mal krásnu sýtočervenú farbu. Určite vyskúšajte. :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára