pondelok 11. decembra 2017

Štedrák - bomba medzi tradičnými koláčmi

Tak a konečne vám predstavujem pre mňa najlepší koláč z najlepších medzi tradičnými vianočnými koláčmi - štedrák z kysnutého cesta so štyrmi úžasnými plnkami:
slivkovolekvárovou 💛
orechovou 💛
makovou 💛
tvarohovou 💛

S týmto štedrým koláčom budú Vianoce ešte o kúsok krajšie. :)


Koláčik je šťavnatý, kysnuté cesto ani nie je príliš cítiť, skôr hrá rolu "držiteľa", aby sa dal pekne krájať. Keď do koláčika zakusnete, tak postupne cítite všetky vrstvy, ktoré spolu úžasne ladia. Tiež musím povedať, že aj keď to tak na prvý pohľad nevyzerá, koláč nie je náročný na prípravu, ani trochu! Zvládnu ho všetci a predsa vyzerá, ako by ho upiekol skúsený pekár. :)



(Ak máte radi citrónovú arómu, pridajte do tvarohovej a makovej plnky kôru z 1 bio citróna. Ja som nepridala a aj tak bol koláčik famózny.)

Čo treba: 

Cesto:
200 ml teplého mlieka
1/2 kocky droždia (21 g)
1 čajová lyžička (prírodného) práškového cukru

500 g polohrubej múky
50 g (prírodného) práškového cukru
veľká štipka soli
1 vajíčko
100 ml oleja

Plnky:
1) 250 g slivkového lekváru

2) 200 g mletých vlašských orechov
100 g (prírodného) práškového cukru
100 ml horúceho mlieka

3) 200 g mletého maku
100 g (prírodného) práškového cukru
100 ml horúceho mlieka

4) 250 g jemného tvarohu
100 g (prírodného) práškového cukru
2 vajíčka
1 čajová lyžička vanilkového extraktu

1 polievková lyžica hrozienok
trošku vody

Postup: 

Hrozienka namočíme do vody.
Pripravíme kvások zmiešaním mlieka, droždia a cukru, necháme na teplom mieste 15 minút. Zmiešame s ostatnými ingredienciami na cesto, miesime asi 10 minút. Necháme 1 hodinu vykysnúť zakryté handričkou na teplom mieste.
Zatiaľ si pripravíme plnky zmiešaním všetkých ingrediencií u každej plnky zvlášť.
Rúru predhrejeme na 170 °C. Plech s veľkosťou asi 25 x 35 cm vystelieme papierom na pečenie. Vykysnuté cesto rozdelíme na 5 rovnakých častí. Prvú časť vyvaľkáme na veľkosť plechu, presunieme na plech, potrieme lekvárom, potom zas opakujeme vyvaľkané cesto, orechy, cesto, mak, cesto, tvaroh. Poslednú časť cesta vyvaľkáme a rozrežeme na prúžky, ktoré nanesieme na koláč v tvare mriežky. Ozdobíme hrozienkami a dáme piecť na 35 - 40 minút, pokým povrch nezozlatne. Necháme vychladnúť, potom sa lepšie krája.

Koláč skladujeme vo vzduchotesnej nádobe a ako čerstvý chutí aj 3 dni. Pokrájaný koláč môžeme aj zamraziť.

2 komentáre:

  1. Ahoj Karin, stedrak je uplne top vianocny kolac, velmi sa tesim ze si sem dala svoj recept. Ja by som ho chcela tento rok upiect v okruhlej tortovej forme (20 cm). Nevedela by si mi poradit najlepsi sposob ako preratat mnozstva ingrediencii?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj Mati, som zvedava, ako sa ti podari 😊 Podla mojich vypoctov by si vsetky suroviny mala vydelit 2,5. Ak by si chcela, aby bol kolacik vyssi, tak by som delila 2. Pekne Vianoce prajem 😊

      Odstrániť