...a mnoho ďalších. Do kuchyne patria iba kvietky, ktoré neboli prihnojované, takže tie z kvetinárstva nie sú vhodné. Najlepšie je si ich vlastnoručne vypestovať alebo sa vybrať na lúku či do lesa a poobzerať sa po tejto jedlej kráse. Kvietky môžeme využiť na rôzne spôsoby, do šalátov (napríklad kvety byliniek), do čajov a limonád alebo na ozdobu dezertov - skrášlia cupcakes, rolády, bonbóny, či túto skvelú citrónovú tortičku.
Mňa zaujala výroba kandizovaných fialiek, týmto spôsobom som si pripravila kvietky aj lístky. Zbierame ich so stonkami a stopkami, vďaka čomu sa nám bude pracovať ľahšie.
Čo treba:
kvety a listy fialky alebo inej jedlej rastlinky
1 bielok izbovej teploty (vtedy je tekutejší)
kryštálový alebo práškový cukor
výbornú jarnú náladu :)
Postup:
Fialky netreba umývať, pretože ich zbierame iba v lesoch alebo záhradách čo najďalej od cesty. Bielok si vyklepneme do pohárika a cukor vysypeme na tanier. Pripravíme si vatovú tyčinku alebo malý štetec a s ich pomocou namočíme kvet alebo list v bielku a potom jemne obalíme v cukre. Odložíme na papier a necháme schnúť na teplom mieste 1 - 2 dni. Potom nožnicami odstrihneme stonky a stopky a uzavrieme do vzduchotesnej nádoby. Takto pripravené nám vydržia niekoľko týždňov.
Tento rok som vyskúšala aj ja, dopadli super :)
OdpovedaťOdstrániťDôkazový materiál: http://lyzickavmiske.blogspot.cz/2016/03/kandizovane-fialky.html
Uz len upiecť koláčik a ozdobiť! 😊 Pozrela som si tvoj príspevok, napísala si ho veľmi detailne, je super 😉
Odstrániť