Z botanickej stránky patrí cesnak medvedí do rovnakého rodu ako cesnak kuchynský, cibuľa či pažítka. Má aj podobné účinky, najmä detoxikačné a antibakteriálne. Jeho charakteristická vôňa je nezameniteľná, takže nemusíme mať obavy, že si ho zmýlime napríklad s mierne jedovatou konvalinkou. Ak natrafíme na jednu rastlinku, tak si so sebou pravdepodobne ponesieme celý košík lístkov, pretože v lesoch tvorí veľké zelené polia.
Čo treba:
2 zemiaky
1 veľká cibuľa
trošku oleja a polievková lyžica masla
2 veľké hrste lístkov medvedieho cesnaku (cca 100 g)
vývar alebo voda
soľ a čerstvo zomleté čierne korenie
2 dl mlieka alebo smotany
hrsť strúhaného parmezánu
chlebové krutóny a pokrájané lístky
Postup:
Cibuľu a zemiaky pokrájame a umyjeme cesnak.
V hrnci rozpustíme maslo s olejom, pridáme cibuľu so zemiakmi a chvíľku opečieme. Zalejeme vývarom alebo vodou a uvaríme domäkka. Odstavíme z ohňa a pridáme medvedí cesnak. Rozmixujeme, dochutíme soľou a korením a pridáme mlieko a parmezán. Podávame s chlebovými krutónmi, ktoré sme si pripravili tak, že sme si pokrájali chlebík na kocky a opiekli na oleji so soľou.
Polievku si môžeme pripraviť aj bez mlieka a parmezánu, bude tak ľahšia. Dobrú chuť k jarnej očiste!
Polievku som vyskúšala a bola vynikajúca. Super jednoduchá, rýchla a veľmi zdravá polievka. Chválim :)
OdpovedaťOdstrániťĎakujem! ;)
Odstrániť