utorok 11. marca 2014

Polievka z medvedieho cesnaku

Po všetkých tých sladkostiach je čas na malú očistu, a preto, huráá na ňu! Moja obľúbená bylinka už rastie v karpatských lesoch. Vraj aj medvede si na nej ako prvej po dlhom zimnom spánku radi pochutnajú, o čom svedčí aj jej názov.
Z botanickej stránky patrí cesnak medvedí do rovnakého rodu ako cesnak kuchynský, cibuľa či pažítka. Má aj podobné účinky, najmä detoxikačné a antibakteriálne. Jeho charakteristická vôňa je nezameniteľná, takže nemusíme mať obavy, že si ho zmýlime napríklad s mierne jedovatou konvalinkou. Ak natrafíme na jednu rastlinku, tak si so sebou pravdepodobne ponesieme celý košík lístkov, pretože v lesoch tvorí veľké zelené polia.


V Bratislave sme si boli tento "zázrak" natrhať v Horskom parku. Teraz je ideálny čas na jeho zber, je ešte mladý a bez kvetov. Mal by rásť aj v petržalských lesoch a v teplejších listnatých lesoch s vlhkou pôdou po celom Slovensku. Tiež sa dá viazanička kúpiť na trhu, ale kto by nechcel spojiť príjemné s užitočným a vybehnúť na prechádzku pre voňavé lístky!


Čo s ním? Včera sme si spravili výborné zemiakové placky (do cesta som zamiešala kopu nasekaných lístkov) a dnes som uvarila polievku, chutí podobne ako špenátová s jemnou chuťou cesnaku, je zdravá a mňam. Tiež ho používam podobne ako pažítku, na chlebík s maslom, alebo na dochutenie cestovín, rizota..., hodí sa úplne všade. Keďže je medvedí cesnak bylinka, netreba ho zjesť naraz veľa, stačí jedna miska polievky v jeden deň. Takto nám prospeje a nebudeme pociťovať tráviace problémy.


Malá fotohádanka: čo je zvláštne na obrázku vyššie?? :)


Čo treba:

2 zemiaky
1 veľká cibuľa
trošku oleja a polievková lyžica masla
2 veľké hrste lístkov medvedieho cesnaku (cca 100 g)
vývar alebo voda
soľ a čerstvo zomleté čierne korenie
2 dl mlieka alebo smotany
hrsť strúhaného parmezánu

chlebové krutóny a pokrájané lístky

Postup:

Cibuľu a zemiaky pokrájame a umyjeme cesnak.
V hrnci rozpustíme maslo s olejom, pridáme cibuľu so zemiakmi a chvíľku opečieme. Zalejeme vývarom alebo vodou a uvaríme domäkka. Odstavíme z ohňa a pridáme medvedí cesnak. Rozmixujeme, dochutíme soľou a korením a pridáme mlieko a parmezán. Podávame s chlebovými krutónmi, ktoré sme si pripravili tak, že sme si pokrájali chlebík na kocky a opiekli na oleji so soľou.

Polievku si môžeme pripraviť aj bez mlieka a parmezánu, bude tak ľahšia. Dobrú chuť k jarnej očiste!

2 komentáre:

  1. Polievku som vyskúšala a bola vynikajúca. Super jednoduchá, rýchla a veľmi zdravá polievka. Chválim :)

    OdpovedaťOdstrániť