utorok 25. februára 2014

Šišky

Popolcová streda sa blíži (už o týždeň), fašiangy končia, tak prečo si nenájsť čas na prípravu domácich šišiek. Povedala by som, že sú skoro až "diétne" (:D), pretože v oleji sa smažia len niekoľko sekúnd, takže vôbec nie sú mastné! A sú výborné, čo sa chuti týka, chrumkavé na povrchu a jemnučké vnútri. Myslím, že takto majú chutiť dokonalé šišky.


Ja šišky obaľujem v troch druhoch cukru - v kryštálovom, v hnedom a škoricovom, každý si potom vyberie, aké ma najradšej. Na obrázku hore môžete vidieť názornú ukážku, čo k šiškám podávame :), napríklad Nutellu alebo marhuľový džem, život je krásny!




Čo treba:

250 ml mlieka
3/4 kocky čerstvého droždia
50 g práškového cukru
530 g polohrubej múky
70 g masla
2 veľké vajíčka

Olej na vysmážanie a cukor na obaľovanie

Postup:

Zohrejeme mlieko, aby bolo vlažné a rozpustíme maslo. Pripravíme si kvások - v miske zmiešame mlieko s droždím a cukrom a necháme 15 minút nakysnúť.
Vo veľkej mise zmiešame múku, maslo, vajíčka a kvások. Cesto miesime rukami na pomúčenej doske alebo v robote asi 10 minút. Cesto vyberieme z misy, misu jemne potrieme olejom, vrátime cesto späť a zakryjeme utierkou. Povrch cesta poprášime trochou múky, aby sa nenalepilo na utierku. Na teplom mieste necháme kysnúť asi jednu hodinu, malo by zdvojnásobiť objem.
Vykysnuté cesto presunieme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme na 1 cm hrúbku. Vykrajujeme asi 7 cm kolieska, ktorým vykrojíme 1,5 cm stredy (napr. pohárom a vykrajovačom jadierok z jabĺk).
Šišky presunieme na papier na pečenie a necháme na teplom mieste asi pol hodinu nakysnúť. V hlbokej panvici rozohrejeme olej a šišky smažíme dozlata na stredne vysokom plameni. Ide to veľmi rýchlo (niekoľko sekúnd z každej strany). Pre istotu prvú usmaženú šišku prekrojíme, či nie je vnútri surová. Ešte teplé šišky obaľujeme v cukre.

Z tohto množstva nám vyjde asi 30 šišiek. Najlepšie sú čerstvé, ale je možné ich aj zamraziť a potom zohriať v mikrovlnke.

2 komentáre:

  1. Kajka zase!!!!boze sliny sa mi zbiehaju ked tieto tvoje recepty citam!!!!mnam strasne fajne to urcite chuti!nielen vyzera...len tak dalej

    Denisa

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Len tak dalej s pisanim takychto komentarov! :) Dakujeeem, chutia vazne dobre ;)

      Odstrániť