Do orieškovo-čokoládovéhu snehu sa pridáva škrob, vďaka tomu zostanú kúsky čokolády celé a úplne sa nerozpustia. Pri šľahaní snehu je dôležité, aby misa nebola ani trošku mastná, preto ju vždy pre istotu pretriem rozrezaným citrónom, mám tak istotu, že sa bielky krásne vyšľahajú. Pri pečení torta zväčší svoj objem, ale po vybratí z rúry pekne spľaskne, tak ako na obrázku.
Čo treba:
Korpus:
180 g horkej čokolády
80 g masla izbovej teploty
110 g prírodného kryštálového cukru
3 veľké vajíčka (bielky a žĺtky oddelene) + 2 žĺtky
1 čajová lyžička vanilkového extraktu
Orieškovo-čokoládový sneh:
80 g orechov (napr. vlašských, lieskových...)
50 g horkej čokolády
1 čajová lyžička škrobu
2 veľké bielky
100 g prírodného kryštálového cukru
Postup:
Rúru predhrejeme na 180 °C. Dno tortovej formy o priemere 23 cm vyložíme papierom na pečenie a boky vymastíme maslom a vysypeme múkou (alebo kakaom v prípade bezlepkovej diéty).
Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli (hrniec s trochou mierne vriacej vody a na ňom postavená kovová miska) a dáme nabok vychladnúť. V mise vymiešame maslo s hnedým cukrom a po jednom pridávame žĺtky. Vyšľaháme a pridáme mierne vychladnutú čokoládu a vanilku. V druhej mise vyšľaháme z bielkov tuhý sneh. Jemne vmiešame do čokoládovej zmesi a nalejeme do formy. Pečieme 25 minút.
Medzitým si pripravíme orieškovo-čokoládový sneh. Orechy a čokoládu nasekáme nahrubo a zmiešame so škrobom. Dáme šľahať bielky a keď zbelejú, tak začneme po lyžiciach pridávať cukor. Šľaháme niekoľko minút, pokiaľ nie je sneh tuhý a lesklý. Jemne primiešame orieškovo-čokoládovú zmes.
Korpus vyberieme z rúry, rozotrieme naň sneh a pečieme ďalších 25 minút. Po upečení necháme tortu päť minút chladnúť, potom jemne uvoľníme nožom boky torty a necháme ju úplne vychladnúť.
Torta vydrží niekoľko dní na chladnom mieste.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára