Až na mieste som zistila, že mojím druhým cieľom sa stane zbieranie lesných čučoriedok, boli všade! Túra na Chopok nám trvala asi o hodinku dlhšie, pretože som sa zastavila pri každom kríčku a na vrchol som sa dostala celá fialová. Dokonca už aj rástli hríby, za hodinku sme za chatou nazbierali pol košíka suchohríbov! Večer sme si ich išli očistiť a pokrájať na sušenie k Vrbickému plesu. Pri brehu plávali mladé kačičky, pod nohami nám behali myšky a skákali žabky, celkom romantika. ;)
Čučoriedky sme nazbierali aj domov, časť som vysušila a časť som šupla do tohto skvelého koláča ku káve a časopisu. Naoko možno pôsobí tak fádne a sucho, ale je šťavnatý a voní po masle a vanilke. A tá chrumkavá mrvenička! Tiež sa hodí zabalený v obrúsku na túry. ;)
Cesto:
360 g polohrubej múky
štipka soli
2 a 1/2 zarovnanej čajovej lyžičky kypriaceho prášku
250 g čučoriedok
125 g masla izbovej teploty
160 g (prírodného) kryštálového cukru
1 vanilkový cukor
2 vajíčka izbovej teploty
2 kopcovité polievkové lyžice kyslej smotany izbovej teploty
250 ml mlieka izbovej teploty
Mrvenička:
50 g prírodného kryštálového cukru
1 vanilkový cukor
50 g polohrubej múky
50 g studeného masla
Postup:
Rúru predhrejeme na 180 °C. Dno 23 cm tortovej formy vystelieme papierom na pečenie.
Mrveničku si pripravíme zmiešaním cukru, múky a masla tak, aby v nej zostali celé kúsky masla a dáme nabok.
V malej mise zmiešame múku so soľou a kypriacim práškom. Čučoriedky umyjeme, osušíme na papierovom obrúsku a prisypeme k nim 2 polievkové lyžice zmesi múky. Čučoriedky v nej poriadne obalíme, predídeme tak klesnutiu čučoriedok na spodok koláča.
Vo väčšej mise vymiešame maslo s cukrom a vanilkovým cukrom. Po jednom pridáme vajíčka a zas premiešame. Pridáme kyslú smotanu a mlieko a premiešame (ak sa zmes zrazí, nič sa nedeje). Pridáme suchú zmes, premiešame a nakoniec jemne primiešame čučoriedky obalené v múke.
Cesto prelejeme do formy a vrch posypeme mrveničkou. Dáme piecť na 40 - 45 minút (vyskúšame test špajdľou).
Koláč skladujeme v chladničke niekoľko dní. Môžeme ho aj zamraziť.
P.S. Ak sa vyberiete do Nízkych Tatier (Demänovská dolina) tak ako my, určite navštívte aj Demänovskú jaskyňu slobody, je krásna!
P.S. Ak sa vyberiete do Nízkych Tatier (Demänovská dolina) tak ako my, určite navštívte aj Demänovskú jaskyňu slobody, je krásna!
Uzasny blog a uzasny kolac! Milujem tvoje recepty, uz davnejsie som o tento blog "zakopol" ked som hladal recept na Pecan Pie a som rad, ze som ho opat nasiel :) Uz putuje do zaloziek a idem prestudovat aj ostatne recepty. Skvela praca x
OdpovedaťOdstrániťB.
Ďakujeeem a o to viac si vážim, keď mi to napíše chlap, čo vypeká! ;)
Odstrániťdnes som velmi hladala nejaky recept na čučoriedkovy kolač. ďakujem velmi pekne. velmi dobry recept.nenaročny na suroviny :)
OdpovedaťOdstrániťĎakujem aj ja za milý komentár!
Odstrániť