streda 19. novembra 2014

Zázvorové perníčky

V anglicky hovoriacich krajinách hovoria týmto perníčkom cookies, v preklade by to mali byť sušienky. Ale sušienky sú podľa mňa chrumkavé a suchšie. Tieto sú jemné, mäkké a voňavé po zázvore, škorici a klinčekoch. Veľmi nám doma chutia a vydržia dlho čerstvé. 


V recepte som napísala polohrubú múku, ktorá sa môže zameniť za špaldovú hladkú a špaldovú celozrnnú v pomere 1:1. Potom sú perníčky vhodné aj ako rýchle zdravé raňajky, keď zrovna nestíhame. Tiež sa dá zameniť použitie džemu za sirup z agáve (mám odskúšané) alebo med.


Treba si dať pozor pri kúpe slivkového džemu. Je naozaj najťažšou úlohou na svete zohnať kvalitný slivkový džem iba z ovocia, cukru a citrónu. Ja som taký našťastie našla a už iný nekupujem (D´Arbo Naturrein - Delikatess Powidl z Rakúska), aj keď domácemu sa asi žiadny nevyrovná (aj na to sa raz dám;)).



Čo treba:

170 g prírodného práškového cukru
170 g masla izbovej teploty
1 vajíčko izbovej teploty
100 g slivkového džemu (alebo melasy)
4 čajové lyžičky čerstvo nastrúhaného zázvoru
1 čajová lyžička škorice
4 rozdrvené klinčeky
300 g polohrubej múky
1 zarovnaná čajová lyžička kypriaceho prášku

Postup:

Rúru predhrejeme na  180°C. Plech vystelieme papierom na pečenie.
Maslo s cukrom asi jednu minútku vymiešame. Postupne pridávame vajíčko, džem a koreniny. Premiešame a prisypeme múku s kypriacim práškom. Tvarujeme asi 3 cm guličky, ktoré na plechu prstami mierne sploštíme a môžeme ešte posypať cukrom. Pečieme 10 - 12 minút.

Vychladnuté perníčky skladujeme vyše týždňa vo vzduchotesnej nádobe. Z tohto množstva nám vyjde okolo 30 perníčkov.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára