štvrtok 27. novembra 2014

Čokoládová torta

V nedeľu som oslávila 27 rokov, ach. V ten istý deň, ale pred 15. rokmi sa narodil aj môj čert-psík, labrador Dick. Ja som vôbec nebola dôležitá, pretože dožiť sa 15 rokov nie je len tak. Celý deň sme mali "deň otvorených dverí", veeeľmi veľa priateľov prišlo pozrieť nášho oslávenca. Dostal oveľa viac darčekov ako ja, to len tak mimochodom. ;) A tiež mu mamina "upiekla" tvarohovo-piškótovú tortu, ktorú za pár sekúnd zhltol, ako sa na správneho labradora patrí. Ja som pripravila tortu čokoládovú, a všetkým veľmi chutila (aj keď, čo mali povedať, že... :)). 
No ale ak si upečiete túto tortu na oslavu alebo len tak, som si istá, že lepšiu čokoládovú tortu ste nejedli. Je sýta, takže stačí maličký kúsok, a extrémne "šťavnatá". V pôvodnom recepte je miesto krému použitá čokoládová poleva, avšak ja ju mám radšej s týmto parížskym mascarpone krémom.
Ak sa náš havino rozhodne oslavovať aj 16. narodeniny, tak sľubujem, že dám na blog recept s ešte lepšou tortou. Ale bude to poriadne ťažké, lebo táto tortička je dokonalá!


Čo treba:

Korpus:
200 g horkej čokolády
200 g masla
1 polievková lyžica instantnej kávy + 120 ml vriacej vody
3 vajíčka
75 ml acidofilného mlieka
170 g hladkej múky
1 čajová lyžička kypriaceho prášku
1/4 čajovej lyžičky jedlej sódy
300 g prírodného kryštálového cukru
25 g nesladeného kakaa

Krém:
100 g horkej čokolády
250 g smotany na šľahanie
500 g mascarpone
3 kopcovité polievkové lyžice práškového cukru

Hoblinky:
50 g horkej čokolády

Postup:

Rúru predhrejeme na 160 °C. 23 cm tortovú formu vystelieme papierom na pečenie a boky formy vymažeme maslom a vysypeme múkou.
Čokoládu s maslom roztopíme vo vodnom kúpeli. Pridáme kávu rozpustenú vo vode a dáme nabok mierne vychladnúť.
V druhej mise zmiešame vajíčka s acidofilným mliekom.
V tretej mise zmiešame múku s kypriacim práškom, sódou, cukrom a kakaom.
Do suchej zmesi prilejeme čokoládovú a vajíčkovú zmes a premiešame (tak, aby v ceste nezostali hrudky) a vylejeme do formy. Pečieme asi hodinku (vyskúšame test špajdľou). Korpus necháme úplne vychladnúť.
Pripravíme si  krém. Smotanu na šľahanie s čokoládou privedieme k varu, odstavíme zo sporáka a necháme v chladničke vychladnúť. Potom primiešame mascarpone a cukor, korpus rozrežeme na dve časti a naplníme krémom.
Čokoládu na hoblinky rozpustíme vo vodnom kúpeli a nalejeme na obrátený plech. Špachtľou rozotrieme čokoládu na čo najtenšiu vrstvu a počkáme pár minút, pokým mierne zatuhne. Potom nožom (alebo škrabkou na sporák) tvarujeme hoblinky. Treba si to párkrát vyskúšať, pokojne čokoládu znovu rozpustiť a postup opakovať, pokým vystihnete správny čas zatuhnutia čokolády.

Tortu skladujeme zakrytú v chladničke niekoľko dní.

Inšpirácia na korpus: http://www.bbcgoodfood.com/recipes/3092/ultimate-chocolate-cake

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára