
No ale ak si upečiete túto tortu na oslavu alebo len tak, som si istá, že lepšiu čokoládovú tortu ste nejedli. Je sýta, takže stačí maličký kúsok, a extrémne "šťavnatá". V pôvodnom recepte je miesto krému použitá čokoládová poleva, avšak ja ju mám radšej s týmto parížskym mascarpone krémom.
Ak sa náš havino rozhodne oslavovať aj 16. narodeniny, tak sľubujem, že dám na blog recept s ešte lepšou tortou. Ale bude to poriadne ťažké, lebo táto tortička je dokonalá!
Čo treba:
Korpus:
200 g horkej čokolády
200 g masla
1 polievková lyžica instantnej kávy + 120 ml vriacej vody
3 vajíčka
75 ml acidofilného mlieka
170 g hladkej múky
1 čajová lyžička kypriaceho prášku
1/4 čajovej lyžičky jedlej sódy
300 g prírodného kryštálového cukru
25 g nesladeného kakaa
Krém:
100 g horkej čokolády
250 g smotany na šľahanie
500 g mascarpone
3 kopcovité polievkové lyžice práškového cukru
Hoblinky:
50 g horkej čokolády
Postup:
Rúru predhrejeme na 160 °C. 23 cm tortovú formu vystelieme papierom na pečenie a boky formy vymažeme maslom a vysypeme múkou.
Čokoládu s maslom roztopíme vo vodnom kúpeli. Pridáme kávu rozpustenú vo vode a dáme nabok mierne vychladnúť.
V druhej mise zmiešame vajíčka s acidofilným mliekom.
V tretej mise zmiešame múku s kypriacim práškom, sódou, cukrom a kakaom.
Do suchej zmesi prilejeme čokoládovú a vajíčkovú zmes a premiešame (tak, aby v ceste nezostali hrudky) a vylejeme do formy. Pečieme asi hodinku (vyskúšame test špajdľou). Korpus necháme úplne vychladnúť.
Pripravíme si krém. Smotanu na šľahanie s čokoládou privedieme k varu, odstavíme zo sporáka a necháme v chladničke vychladnúť. Potom primiešame mascarpone a cukor, korpus rozrežeme na dve časti a naplníme krémom.
Čokoládu na hoblinky rozpustíme vo vodnom kúpeli a nalejeme na obrátený plech. Špachtľou rozotrieme čokoládu na čo najtenšiu vrstvu a počkáme pár minút, pokým mierne zatuhne. Potom nožom (alebo škrabkou na sporák) tvarujeme hoblinky. Treba si to párkrát vyskúšať, pokojne čokoládu znovu rozpustiť a postup opakovať, pokým vystihnete správny čas zatuhnutia čokolády.
Tortu skladujeme zakrytú v chladničke niekoľko dní.
Inšpirácia na korpus: http://www.bbcgoodfood.com/recipes/3092/ultimate-chocolate-cake
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára