utorok 16. decembra 2014

Linecké srdiečka a levanduľové snehové vločky

Linecké srdiečka

Linecké srdiečka pečieme na Vianoce každý rok, tak ako vanilkové rohlíčky, išlerove kolieska, čokoládové guľky a niekoľko ďalších tradičných receptov. Vždy vyskúšame aj pár noviniek.
Každá rodina má svoj naj recept na linecké, tak sa asi divíte, prečo ich vlastne dávam na blog... Pretože tento recept je "prisámvačku" ten najlepší z najlepších! Máme ho od mojej pratety, ktorá žila v Bojniciach, podľa mňa v najkrajšom mestečku na Slovensku. Prateta bola výborná kuchárka, preto som šťastná, že máme aspoň nejaké recepty zapísané a vždy sa k nim radi vraciame.


Tieto srdiečka sú veľmi jemné, maslové a krehké. Krehkosť je dosiahnutá pridaním žĺtka namiesto celého vajíčka. Dokonalejšie to už vážne nejde.;)


Čo treba: (ak nepečieme aj levanduľové vločky, tak si pripravíme dvojnásobnú dávku cesta, toto množstvo je na jednu polovičnú dávku)

250 g hladkej (špaldovej alebo pšeničnej) múky
170 g masla
80 g (prírodného) práškového cukru
1 žĺtok

marhuľový a malinový džem na potretie
1 polievková lyžica (prírodného) práškového cukru a 1 čajová lyžička vanilkového cukru na posypanie

Postup:

Múku, kúsky masla a cukor zmiešame. Keď sa zmes začne podobať na mrveničku, pridáme žĺtok a ešte raz premiešame, pokým sa cesto spojí. Dáme do chladničky na asi pol hodinku.
Rúru predhrejeme na 170 °C a dva plechy vystelieme papierom na pečenie.
Na jemne pomúčenej doske vyvaľkáme cesto o hrúbke asi 3 mm a vykrajujeme srdiečka. Dáme piecť na 10 minút. Vychladnuté srdiečka spojíme džemom a posypeme cukrom.

Skladujeme v chlade vo vzduchotesnej nádobe aj dva týždne.


Levanduľové snehové vločky

Rovnaké cesto, ale úplne iný výsledok, vďaka pridaniu citrónovej kôry a voňavej levandule.


U levandule neplatí, čím viac, tým lepšie, preto viac ako jednú lyžičku do cesta nepridávajte. Toto množstvo je dostačujúce - cesto sa príjemne prevoní.


Čo treba:

250 g hladkej (špaldovej alebo pšeničnej) múky
170 g masla
80 g (prírodného) práškového cukru
1 žĺtok
kôra z jedného biocitróna
1 zarovnaná čajová lyžička sušenej levandule

1 bielok
140 g práškového cukru

Postup:

Múku, kúsky masla a cukor zmiešame. Keď sa zmes začne podobať na mrveničku, pridáme žĺtok, postrúhanú citrónovú kôru a v prstoch rozmrvenú levanduľu a ešte raz premiešame, pokým sa cesto spojí. Dáme do chladničky na asi pol hodinku.
Rúru predhrejeme na 170 °C a dva plechy vystelieme papierom na pečenie.
Na jemne pomúčenej doske vyvaľkáme cesto o hrúbke asi 5 mm a vykrajujeme vločky. Dáme piecť na 10 minút. Necháme úplne vychladnúť.
Polevu si pripravíme vyšľahaním bielka s cukrom do hustého a lesklého snehu. Cukrárskym vreckom vločky ozdobíme a do stredu môžeme nalepiť jeden levanduľový kvietok.

Skladujeme v chlade vo vzduchotesnej nádobe aj dva týždne.

A pre inšpiráciu pridávam aj fotečku jarných lineckých.


2 komentáre:

  1. Kaji strasne KRASNE pecies!!! vyskusala som par receptov a je to fakt BOMBA!!!!MNAM!!len tak dalej, vsetko zdrave a chutne. :P

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, zaujimalo by ma, ktore recepty si vyskusala ;) a dakujem, som rada, ze stale pecies podla mojich receptikov :)

      Odstrániť