Dnes bol nádherný deň, pred chvíľou sme sa vrátili z výletíku a už sa tešíme na koláč. Ja nie som až tak veľmi nadšencom obyčajných cheesecakeov, skôr mám rada ich zaujímavé varianty. Karamel milujem, ak ste na tom rovnako, upečte si tento úžasný dezert a zajtra si na ňom môžete pochutnávať.
Ak máte radi slaný karamel (podľa mňa nie je nič lepšie), tak pokojne pridajte do karamelovej polevy ešte viac soli. A tiež môžete hotový cheesecake posypať vločkovou (alebo aj morskou) soľou, bude pekne vyzerať a neuveriteľne dobre chutiť.
Pri servírovaní radšej krájajte len malé kúsky, pretože koláč je tak sladký a sýty, že viac nezjete. Ale aj neskutočne dobrý, takže dva malé kúsky možno zvládnete!
Čo treba:
Sušienkový základ:
400 g maslových sušienok
cca 200 g roztopeného masla (ja som dala 150 g, použila som sušienky s vysokým obsahom masla)
1 a 1/2 polievkovej lyžice nesladeného kakaa
Náplň:
800 g smotanového syra (napr. Philadelphia, ja ale používam Cream Cheese Classic zn. Goldessa, ktorý narozdiel od Philadelphie neobsahuje žiadne umelé prísady)
150 g prírodného kryštálového cukru
200 ml šľahačkovej smotany
1/2 plechovky karamelového kondenzovaného mlieka (200 g)
3 veľké vajíčka
Poleva:
150 g horkej čokolády (min. 70 % kakaa)
150 ml šľahačkovej smotany
1/2 plechovky karamelového kondenzovaného mlieka (200 g)
2 veľké štipky soli
Postup:
Rúru predhrejeme na 170 °C. Dno tortovej formy o priemere 23 cm vyložíme papierom na pečenie.
Pripravíme si sušienkový základ. Sušienky rozdrvíme v sekáčiku alebo v sáčiku pomocou valčeka na cesto. Pridáme kakao a roztopené maslo a premiešame. Natlačíme na dno a boky formy (asi 1 cm pod okraj) a dáme piecť na 8 minút.
Na náplň zmiešame syr s cukrom, smotanou, karamelom a postupne primiešame vajíčka. Zmes nešľaháme, iba premiešame, pokým sa všetky ingrediencie nespoja. Syrovú zmes pomaly vylejeme na predpečený sušienkový základ. Do menšieho plechu alebo formy na pečenie nalejeme trochu vody a presunieme na spodok rúry. Tým zabezpečíme, aby koláč nepopukal a zostal krásne vláčny.
Koláč dáme piecť na 1 hodinu a 15 minút. Hotový je vtedy, keď sa stále trochu trasie, ale už povrch jemne zhnedne. Rúru vypneme a koláč v nej necháme ešte hodinku. Potom vyberieme a necháme vychladnúť. Nakoniec presunieme do chladničky (najlepšie cez noc).
Polevu si pripravíme zmiešaním karamelu so soľou a roztopením čokolády so smotanou vo vodnom kúpeli. Slaným karamelom potrieme koláč a nakoniec jemne polejeme mierne vychladnutou čokoládovou polevou. Necháme zatuhnúť v chladničke.
Koláč skladujeme niekoľko dní v chladničke.
Koláč skladujeme niekoľko dní v chladničke.
Karamelové srdiečka:
100 g kryštálového cukru
4 rozpolené špajdle
4 rozpolené špajdle
Cukor necháme rozpustiť v hrnci. Trvá to asi tri minútky. Zatiaľ si pripravíme srdiečkové vykrajovátka. Vnútornú stranu vymažeme olejom a položíme ich na papier na pečenie. Karamel odstavíme z ohňa, pomiešame a lyžičkou nalejeme do pripravených formičiek. Po dvoch minútach opatrne vyberieme z formičiek, koniec špajdlí namočíme do karamelu a prilepíme k srdiečkam.
Z tohto množstva nám vyjde asi 8 lízatiek.
Z tohto množstva nám vyjde asi 8 lízatiek.
Ahooj ��!!musím pochváliť, že máš výborne koláčiky (, lebo mne sa ich veľa nedarilo z internetu až doteraz. Práve sa tento pečie a mandľovú tortu si doma chválili ����.
OdpovedaťOdstrániťTakže ti patrí pochvala ��❤️. A ešte mám plány piecť ďalej z receptíkov��.
S cukrovým pozdravom Fia ������
Ahoj Fia, dakujem za mile slova, velmi sa tesim, ze sa ti podla mojich receptov dari piect :) Daj vediet, ako vysli tvoje dalsie plany s pecenim ;)
Odstrániť170 stupňov hodinu a 15 minút? Po 50 minútach už to skoro zhorelo
OdpovedaťOdstrániťMozno ste pouzili vacsiu formu, tym padom sa musi kolac piect kratsie.
OdstrániťJa som dávala zvyčajne na 150°C a piekla cca hodinku a potom som odstavila rúru a nechala ešte cca 30-40 min v rure (otvorenej). Potom dala čokoládu, a do chladničky na 4 hodinky a už to zjedli. Ja mam formu s priemerom 24 a 25cm myslím a preto som hľadala kompromis. Každopadne ďakujem za recept je perfektný ��
OdstrániťTesim sa, ze sa vam recept osvedcil. Super, ze ste si dobu pecenia prisposobili, kazda rura pecie inak ;)
Odstrániťmoze sa pouzit aj mascarpone?
OdpovedaťOdstrániťMoze, ale znizte cukor, lebo mascarpone je jemnejsie, sladsie ako cream cheese a pridajte velku stipku soli.
OdstrániťZdravím Karin, koláč mám už v trúbe. Priateľ má zajtra narodeniny :)
OdpovedaťOdstrániťLen ma zaujímamožno hlúpa otázka. Polevu nalejem po vychladnutí a potom spolu na noc do chladničky? Alebo polevu pridám ráno. Vďaka :)
Ahoj, polevu bude lepsie dat az rano, ked bude kolac chladny :) Vsetko najlepsie priatelovi, dufam, ze mu bude chutit ;)
OdpovedaťOdstrániť