streda 23. septembra 2015

Arašidové rezy (arašidové maslo, biela a horká čokoláda, orieškovo-snehový korpus...)

Na tento koláč zazerám v časopise už asi dva roky. K jeho upečeniu ma popohnal priateľ, ktorý presne tento recept ochutnal v práci od kolegyne. Ospevoval ho, tak som sa pustila do práce a musím povedať, že je výborný! Vďaka arašidovému krému ma zaujímavú chuť, ktorá sa výborne dopĺňa s jemným penovým čokoládovým krémom.


Prípravu koláča je najlepšie si navrhnúť večer, aby sa krémy vychladili, a na druhý deň už len všetky časti spojiť. To je otázka asi desiatich minút. 


Čo treba:

Na korpus:
6 bielkov
štipka soli
200 g prírodného kryštálového cukru
100 g mletých vlašských orechov
30 g hladkej múky

Na arašidový krém:
160 g bielej čokolády
200 ml smotany na šľahanie
110 g arašidového masla

Na čokoládový krém:
160 g horkej čokolády
200 ml smotany na šľahanie
3 žĺtky
1 polievková lyžica práškového cukru
hoblinky čokolády na ozdobu

Postup:

Korpus pripravíme takto: Klasický veľký plech (cca 40 x 33 cm) vyložíme papierom na pečenie. Rúru predhrejeme na 150 °C. Dáme šľahať bielky so štipkou soli. Keď zbelejú, po častiach pridáme cukor a vyšľaháme na tuhý sneh. Jemne vmiešame orechy a múku. Cesto rozotrieme na plech a dáme piecť na 35 - 40 minút do svetlozlata. Necháme vychladnúť.
Bielu čokoládu s trochou šľahačky rozpustíme vo vodnom kúpeli. Dáme chladnúť. Zvyšnú šľahačku vyšľaháme s arašidovým maslom a pomaly primiešame bielu čokoládu. Dáme do chladničky najlepšie cez noc.
Horkú čokoládu s trochou šľahačky a cukrom rozpustíme vo vodnom kúpeli. Odstavíme zo sporáka a po jednom primiešame žĺtky. Dáme chladnúť. Zvyšnú šľahačku vyšľaháme a pomaly primiešame horkú čokoládu. Dáme do chladničky najlepšie cez noc.
Oba krémy sú tekutejšie, zhustnú až po nejakom čase v chladničke.
Korpus opatrne odlepíme od papiera a rozrežeme ho na polovicu. Na jednu polovicu natrieme arašidový krém, prikryjeme druhou polovicou, natrieme čokoládovým krémom a posypeme hoblinkami.

Rezy skladujeme v chlade niekoľko dní.

Inšpirácia: Časopis Apetit speciál, v ktorom si listujem stále dokola!


A keďže je dnes prvý jesenný deň, tak mi napadlo, že sa podelím aj s našou jesennou kytičkou natrhanou vo vinohradoch za domom.


8 komentárov:

  1. vyzera to super. urcite aj chuti!! ake arasidove maslo si pouzila? valika:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem ti! Kúpila som to z Lidlu, počas amerického týždňa. Niekedy kupujem aj v Marks & Spencer, tiež majú výborné :)

      Odstrániť
  2. Urcite vyskusam, uz len vyzera uzasne :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Skúšala som, ale nič moc ��

    OdpovedaťOdstrániť