pondelok 23. mája 2016

Vanilková panna cotta s jahodovou omáčkou a mätovými sušienkami

Pred niekoľkými rokmi na prázdninách vo Florencii som prvýkrát ochutnala tradičný taliansky dezert - lahodnú smotanovú panna cottu s karamelovou omáčkou. Stále mám v pamäti, ako mi veľmi chutila. Roky ubiehali a ja som nemala odvahu si ju pripraviť aj doma. S používaním želatíny v receptoch nemám žiadne skúsenosti, až som sa konečne odhodlala a na prvýkrát dopadla výborne! Keďže začína sezóna jahôd, k panna cotte som pripravila úžasnú jednoduchú omáčku a na ozvláštnenie mätové sušienky.


Príprava tohto dezertu nie je náročná, ale treba presne dodržať postup. Vďaka množstvu želatíny v tomto recepte je panna cotta naozaj jemná a zároveň dobre drží svoj tvar. 
Tiež sa v niektorých receptoch používajú semienka vanilkového struku. Skúšala som aj tak, ale semienka pred stuhnutím klesnú na dno a pri preklopení na tanierik zostávajú v jednej vrstve na povrchu. Preto je podľa mňa lepšie použiť vanilkový extrakt.
Môžeme použiť rôzne typy formičiek. Ja som použila keramické misky na lava cake, z ktorých sa dezert vyklápal trochu ťažšie. Tiež to môžu byť silikónové formičky na muffiny alebo mini bábovky, či dokonca aj plastové poháriky (v tomto prípade môžeme zospodu pohárika spraviť nožíkom dierku pre lepšie vyklopenie). 



Viete, čo v preklade znamená panna cotta? Panna = smotana, cotta = varená :)


Čo treba:

Panna cotta:
2 zarovnané čajové lyžičky jemne mletej želatíny
500 ml smotany na šľahanie
40 g (prírodného) kryštálového cukru
2 čajové lyžičky vanilkového extraktu

Sušienky:
40 g (prírodného) práškového cukru
cca 8 lístkov mäty
125 g hladkej múky
85 g masla
1 malý žĺtok (alebo 1/2 väčšieho)

Omáčka:
150 g jahôd
cca 15 g (prírodného) kryštálového cukru (alebo podľa sladkosti jahôd)

Postup:

Na panna cottu 4 misky o objeme cca 125 ml pomocou servítky jemne vymažeme olejom. Želatínu vsypeme do malého pohárika a zalejeme 2 polievkovými lyžicami vody. Takto necháme postáť asi 5 minút. Zatiaľ do kastrólika vylejeme šľahačku a spolu s cukrom za stáleho miešania necháme zovrieť. Dáme nabok a pridáme vanilkový extrakt a nabobtnanú želatínu. Asi minútku metličkou miešame, aby sa želatína úplne rozpustila. Nalejeme do vopred pripravených misiek, necháme vychladnúť a napokon ešte raz lyžičkou jemne premiešame. Zakryjeme fóliou a presunieme do chladničky (najlepšie cez noc).
Na sušienky si rozmixujeme cukor s mätovými lístkami. Múku, kúsky masla a mätový cukor zmiešame. Keď sa zmes začne podobať na mrveničku, pridáme žĺtok a ešte raz premiešame, pokým sa cesto spojí. Dáme do chladničky na asi pol hodinku. Rúru predhrejeme na 170 °C a plech vystelieme papierom na pečenie. Na jemne pomúčenej doske vyvaľkáme cesto o hrúbke asi 3 mm a vykrajujeme srdiečka. Dáme piecť na 10 minút.
Na omáčku rozmixujeme jahody s cukrom.
Teraz už len dezert naservírovať. Panna cottu vyklopíme z misky (ak sa nedarí, tak misku namočíme na pár sekúnd do horúcej vody a potom pomocou tenkého noža oddelíme boky misky od panna cotty). Polejeme omáčkou a pridáme 2 sušienky. 

Panna cotta vydrží v chladničke asi tri dni, tak ako omáčka. Nakoľko nám zvýši asi 20 sušienok (priemer 4 cm), tak ich uložíme do vzduchotesnej nádoby, kde vydržia aj dva týždne.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára