štvrtok 9. júna 2016

Tradičný jahodový koláč

Tento koláčik pečiem už dlhé roky. Patrí medzi tie klasické koláče na plech od starej mamy a presne tak aj chutí. Vždy sa veľmi teším na sezónu jahôd, aby som upiekla koláčik s jemným, vláčnym cestom, jahôdkami a poriadnou vrstvou mrveničky, ktorej nikdy nie je dosť.


Koláčik je výborný aj s iným sezónnym ovocím, napríklad čučoriedkami, marhuľami alebo slivkami. Určite sa aj u vás stane tým každoročne "pečúcim" dezertom.


Jahody v záhradke nepestujeme, za to maminka má v každom druhom kvetináči zasadené lesné jahôdky. A takto sa im u nás darí :)


Čo treba:

600 g jahôd
1 polievková lyžica škrobu
2 polievkové lyžice prírodného kryštálového cukru (môžeme vynechať, ak máme sladké jahody)

1 vajíčko
200 g prírodného kryštálového cukru
125 ml oleja
300 ml kefíru
200 g celozrnnej múky + 200 g hladkej múky
1/2 balíčka kypriaceho prášku

125 g celozrnnej múky + 125 g hladkej múky
250 g prírodného kryštálového cukru
100 g masla

Postup: 

Rúru predhrejeme na 200 °C. Klasický veľký plech (cca 33 x 40 cm) vystelieme papierom na pečenie.
Jahody nakrájame na menšie kúsky a prisypeme škrob a prípadne aj cukor. Neodlievame vzniknutú šťavu, škrob ju v koláči zahustí.
Pripravíme si cesto. Zmiešame vajíčko s cukrom, olejom a kefírom a prisypeme múku s kypriacim práškom. Cesto natrieme na pripravený plech. Pridáme jahody a zarovnáme.
Mrveničku si pripravíme ručným zmiešaním múky, cukru a masla a nasypeme na koláč.
Koláč dáme piecť na 25 - 28 minút. Upečený je vtedy, keď je spodok koláča sfarbený do zlata.
Necháme mierne vychladnúť a pokrájame.

Koláč vydrží v uzatvárateľnej nádobe a v chlade ako čerstvý niekoľko dní. Toto množstvo vyjde na veeeľmi veľa porcií. :)

A takto vyzerá koláčik s rebarborou namiesto jahôd.

2 komentáre:

  1. Mňaam, koláčik vyzerá sladučko.. Ja som sa dnes obliekla do záhradky a išla na jahôdky.. Milujem ovocie zo záhrady :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :) Ak ešte u vás rastú jahody, lebo tu na západe je už dávno po sezóne, tak máte dôvod, prečo si upiecť tento koláčik :)

      Odstrániť