Rada skúšam nové zaujímavé recepty, aj keď sa nič nevyrovná slovenským tradičným jedlám. Na šúľance mám pekné spomienky, od malička som pri ich príprave pomáhala mojej milej pratete. Vždy sme uvarili trojitú dávku a naplnili mrazničku aj na pol roka. A maminka iba potichu zalamovala rukami, v akom stave sme zanechali kuchyňu, všade samá múka. A my s pratetou sme si už vysmiate od ucha k uchu pochutnávali na obrovskej porcii šúľancov zaliatych v masle, ona s makom a ja s orechmi.
Šúľance nepatria k tým najrýchlejším receptom, ale ich príprava je zaujímavá a ide od ruky. Recept som sa snažila popísať čo najdetailnejšie, predsa nie každý mal pratetu, s ktorou od malička šúľal. :)
Šúľance som vylepšila o výbornú slivkovú omáčku. Či s ňou alebo bez nej, vždy si na nich celá rodinka pochutíme.
Čo treba:
Na šúľance:
1 kg zemiakov
500 g polohrubej múky (ja som dala 400 g hladkej špaldovej a 100 g celozrnnej)
1 kopcovitá polievková lyžica krupice
2 vajíčka
veľká štipka soli
mletý mak
prírodný práškový cukor
rozpustené maslo s trochou mlieka
Na slivkovú omáčku:
200 g sliviek
4 polievkové lyžice vody
2 čajové lyžičky prírodného kryštálového cukru
1/2 čajovej lyžičky mletej škorice
Postup:
Zemiaky umyjeme, uvaríme v šupke a ošúpeme. Postrúhame ich na jemnom strúhadle a pridáme múku, krupicu, vajíčka a soľ. Spracujeme hladké cesto. Cesto nemiesime zbytočne dlho, len pokým sa spojí.
Cesto rozdelíme na osem častí, každú časť vyšúľame na dĺžku 40 cm, šírku 2,5 cm a odkrajujeme 1 cm kúsky. Nakoniec dlaňou ušúľame. Šúľance jemne poprášime múkou, aby sa nelepili.
Dáme variť veľký hrniec s vodou. Hneď ako voda zovrie, prvú várku nahádžeme do vody a jemne premiešame, aby sa neprilepili na dno. Počkáme, kým vyplávajú na povrch a potom varíme ešte minútku. Po uvarení ich sitkom povyberáme do misy. Rovnako postupujeme s druhou várkou. Nakoniec šúľance polejeme troškou oleja alebo masla a premiešame, aby sa nezlepili.
Slivkovú omáčku pripravíme povarením rozpolených sliviek s vodou, cukrom a škoricou. Varíme podľa veľkosti sliviek, ja som použila maličké slivky, stačila minútka.
Šúľance zmiešame s makom, maslom a cukrom a na vrch pridáme slivky.
Množstvo šúľancov vyjde na 8 veľkých porcií, omáčka na štyri porcie. Zvyšok vychladnutých šúľancov môžeme pokojne zamraziť.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára