Galettes (v preklade placky) sú francúzske slané alebo sladké koláče, ktorých spoločným znakom je zahnutie okrajov cesta dovnútra tak, že pôsobia neupravene.
Koláčik s broskyňami je iba akýmsi vzorom, využiť môžete jahody, rebarboru, čučoriedky, slivky, marhule, jablká, hrušky... Tiež môžeme pridať škoricu, vanilku, či trochu rumu, posypať plátkami mandlí alebo iných orechov. Dobrý nápad je ocukrovať preložené okraje kryštálovým cukrom. Aj ja som to mala v pláne, ale zabudla som. :)
Koláč servírujeme najlepšie ešte teplý s kopčekom zmrzliny, ale výborný je aj vychladnutý.
Čo treba:
Krehké cesto:
125 g masla
100 g (prírodného) práškového cukru
štipka soli
250 g hladkej múky
2 žĺtky
2 polievkové lyžice studeného mlieka
Broskyňová náplň:
4 broskyne
1 zarovnaná polievková lyžica škrobu
1 kopcovitá polievková lyžica prírodného kryštálového cukru
1 polievková lyžica citrónovej šťavy
bielok na potretie cesta
lístky materiny dúšky
vanilková alebo karamelová zmrzlina :)
vanilková alebo karamelová zmrzlina :)
Postup:
Rúru predhrejeme na 180 °C. Pripravíme si veľký plech a papier na pečenie.
Zmiešame pokrájané studené maslo s cukrom a štipkou soli, pridáme múku a žĺtky. Keď sa zmes začne podobať na hrubú strúhanku, pridáme studené mlieko. Z cesta vyformujeme guľu. Treba s ním hýbať čo najmenej, aby zostalo krehké. Dáme do chladničky.
Broskyne ošúpeme, rozpolíme a pokrájame na tenké mesiačiky. Preložíme do misy a pridáme škrob, cukor a citrónovú šťavu. Premiešame.
Cesto vyberieme z chladničky a na papieri na pečenie vyvaľkáme do približného kruhu o priemere cca 32 cm. Ak sa cesto lepí, tak valček na cesto pomúčime. Pridáme broskyňovú náplň vo viacerých vrstvách nie úplne k okrajom. Okraje zahneme a potrieme bielkom. Dáme piecť na asi 40 minút (pokým okraje nezhnednú). Po upečení necháme koláčik 10 minút odležať. Ozdobíme lístkami bylinky a môžeme podávať.
Koláč vydrží v chladničke v uzavretej nádobe dva dni.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára