Tortu som piekla niekoľkokrát, aby som si bola istá, že chutí všetkým a recept je na 100 %. Odozvy na ňu boli vynikajúce, takže som vedela, že sa ju nemusím báť ukázať aj celému slovenskému gastro svetu. :) Je naozaj výborná a hodí sa na slávnostné príležitosti. Aj keď sa recept skladá z niekoľkých častí, každá je na prípravu veľmi jednoduchá, takže nezaberie veľa času.
Takto sme pripravovali moju tortičku na fotenie.
A toto je výsledok, ďakujem za krásne profesionálne fotografie Valentínke Nídelovej.
1. Na korpus:
120 g horkej čokolády
200 g masla
240 g prírodného kryštálového cukru
5 vajíčok
120 g polohrubej múky
30 g kakaa
1 a 1/2 čajovej lyžičky kypriaceho prášku
1 a 1/2 čajovej lyžičky škorice
veľká štipka soli
2. Na rozvarené brusnice:
300 g čerstvých brusníc (zopár si odložíme na ozdobu)
100 g prírodného kryštálového cukru
kôra a šťava z 1 bio pomaranča
100 ml vody
3. Na parížsky krém:
100 g horkej čokolády
450 ml smotany na šľahanie
30 g prírodného kryštálového cukru
2 čajové lyžičky vanilkového extraktu
250 g mascarpone
4. Na polevu:
80 g horkej čokolády
50 ml smotany na šľahanie
1 čajová lyžička masla
5. Na šišky:
odkrojky z korpusu
zvyšná poleva
čokoládové cereálne lupienky
práškový cukor
Na ozdobu:
čokoládové hoblinky (obrázok, ako na ne, si pozrite tu)
Postup:
1. Rúru predhrejeme na 180 °C. Tortovú formu s priemerom 20 cm vystelieme papierom na pečenie a boky vymažeme maslom a vysypeme múkou. Čokoládu, maslo a cukor roztopíme vo vodnom kúpeli. Necháme 10 minút vychladnúť. Po jednom prišľaháme vajíčka, pokým sa zmes nespojí. Nakoniec primiešame múku s kakaom, kypriacim práškom, škoricou a soľou. Cesto vylejeme do predpripravenej formy a pečieme 1 hodinku (vyskúšame test špajdľou). Upečený korpus necháme úplne vychladnúť.
2. Brusnice, cukor, kôru, šťavu a vodu povaríme približne 8 minút, pokým zmes nezhustne. Necháme úplne vychladnúť.
3. Čokoládu so smotanou, cukrom a vanilkovým extraktom roztopíme na miernom plameni a necháme vychladnúť. Potom presunieme najlepšie cez noc do chladničky, aby sa táto parížska šľahačka úplne vychladila. Krém si pripravíme vyšľahaním parížskej šľahačky s mascarpone. Trvá to menej ako minútku, pozor, aby ste ho neprešľahali!
4. Na polevu roztopíme čokoládu so smotanou a maslom. Necháme mierne vychladnúť.
5. Šišky pripravíme zmiešaním odkrojkov s trochou polevy, vytvarujeme tri valčeky a necháme vychladnúť. Potom pozapichujeme lupienky a posypeme cukrom.
Konečne môžeme tortičku poskladať. Korpus rozrežeme na 4 časti, spodné 3 časti potrieme rozvarenými brusnicami, potom krémom a nakoniec ju krémom potrieme celú. Polejeme polevou a ozdobíme šiškami, brusnicami a spodné boky torty hoblinkami.
Torta vydrží v chlade v uzatvárateľnej nádobe aj 4 dni. Toto množstvo vyjde na 10 - 12 porcií.
Pozrite si fotografiu s výhernou tortou Sladkej výzvy:
Torta a foto: výherkyňa Sladkej výzvy Barbora Guldánová
Ahoj Karin, musím napísať, že to je troška časovo a pracne náročnejší recept, ale výsledok stojí za to. Zatiaĺ najlepšia torta, čo som upiekla. Vďaka
OdpovedaťOdstrániťAhoj, tak to je veľká pochvala, ďakujem! 😊
OdstrániťDobrý deň, prosím vás, akú veľkú formu treba, aby mi vyšla takáto krásna? Ďakujem krásne
OdpovedaťOdstrániťDobry den, tak ako pisem v receptiku, je potrebna 20 cm tortova forma. Nech sa podari 😊
Odstrániťjaaj som prehliadla, ďakujem.
OdpovedaťOdstrániťDobrý deň. Chcem sa opýtať či možem namiesto brusníc použiť čučoriedky alebo maliny a postupovať rovnako ako pri brusniciach? Aj s tým pomarančom či by to bolo ok...? Ďakujem :)
OdpovedaťOdstrániť
OdstrániťPekny den, neskusala som s inym ovocim, ale myslim, ze by to fungovalo aj tak :) Pokojne mozete pouzit aj dzem, akykolvek mate rada. Pred nedávnom som tuto tortu pripravila aj v jarnom sate s jahodami a jahodovym dzemom, tu je trosku upraveny recept: http://live-to-bake.blogspot.sk/2018/03/cokoladova-torta-s-jahodami.html?m=1
Nech sa torticka podari :)