Čokoládová roláda je úplne bez múky a jej príprava je veľmi jednoduchá a rýchla. S nadýchanou parížskou šľahačkou a jemným rozplývajúcim sa cestom tvorí dokonalý slávnostný dezert.
Čo treba:
Na krém:
400 ml smotany na šľahanie
50 g horkej čokolády
1 čajová lyžička prírodného kryštálového cukru
1 čajová lyžička vanilkového extraktu
Na cesto:
6 vajíčok (bielky a žĺtky oddelene)
6 polievkových lyžíc prírodného kryštálového cukru
6 polievkových lyžíc nesladeného kakaa
1/2 čajovej lyžičky jedlej sódy
kakao a čokoládové vajíčka na ozdobu
Postup:
Najprv si pripravíme parížsku šľahačku. V malom hrnci zmiešame smotanu na šľahanie s čokoládou, cukrom a vanilkovým extraktom. Na miernom plameni miešame, pokým sa čokoláda nerozpustí. Nie je potrebné, aby zmes prešla varom. Necháme vychladnúť a potom zakryté presunieme najlepšie cez noc do chladničky.
Plech o priemere cca 35x25 cm vystelieme papierom na pečenie. Papier vymažeme maslom a vysypeme kakaom. Rúru predhrejeme na 180 °C.
V úplne čistej a odmastenej mise vyšľaháme bielky na tuhý sneh. Dáme bokom. Ďalej vyšľaháme žĺtky s cukrom do tuhej svetlej peny (asi 8 minút). Prisypeme kakao a sódu a premiešame. Nakoniec jemne vmiešame sneh. Vylejeme na plech a zarovnáme. Pečieme 11 minút.
Upečené cesto zakryjeme navlhčenou utierkou a necháme úplne vychladnúť. Potom vyšľaháme vychladnutú šľahačku. Pozor, aby sme krém neprešľahali. 2/3 krému nanesieme na cesto a pomaly zrolujeme dlhšou stranou (popritom odstraňujeme papier na pečenie, môžeme si pomôcť nožom).
Roládu potrieme zvyšným krémom, posypeme kakaom a ozdobíme vajíčkami.
Roládu môžeme hneď podávať alebo skladovať v chladničke asi tri dni.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára