Foto: Valentína Nídelová - fotografka časopisu Dobré jedlo
Krehké cesto:
125 g studeného masla
100 g práškového cukru
štipka soli
250 g hladkej múky
2 žĺtky
2 polievkové lyžice studeného mlieka
Slivková náplň:
500 g sliviek
1 zarovnaná polievková lyžica škrobu
2 polievkové lyžice prírodného kryštálového cukru
1 čajová lyžička mletej škorice
bielok na potretie cesta
Postup:
Rúru predhrejeme na 180 °C. Pripravíme si veľký plech a papier na pečenie.
Na cesto zmiešame pokrájané maslo s cukrom a štipkou soli, pridáme múku a žĺtky. Keď sa zmes začne podobať na hrubú strúhanku, prilejeme mlieko. Z cesta vyformujeme guľu, ale nemiesime ho príliš, aby zostalo krehké. Cesto odložíme do chladničky.
Na náplň pokrájame slivky na tenké mesiačiky. Preložíme do misy a pridáme škrob, cukor a škoricu. Premiešame.
Cesto vyberieme z chladničky a na papieri na pečenie vyvaľkáme do približného kruhu s priemerom cca 32 cm. Ak sa cesto lepí, tak valček na cesto pomúčime. Pridáme slivkovú náplň aj so vzniknutou šťavou nie úplne k okrajom. Okraje zahneme a potrieme bielkom. Dáme piecť na asi 35 minút (pokým okraje nezhnednú). Po upečení necháme koláčik pol hodinu odležať.
Koláč skladujeme v chlade aj tri dni.
proste genialny! radim medzi najoblubenejsien ��
OdpovedaťOdstrániťTesim sa :))
OdstrániťJe úžasny😋😋😋
OdpovedaťOdstrániťSom rada, ze chuti ;)
Odstrániť