sobota 16. septembra 2017

Galette - slivkový francúzsky koláč

Dostali sme sa až k receptu na posledný slivkový koláčik. :) Jeden recept na galetku už mám na blogu, len som zamenila broskyne za slivky a pridala škoricu. Vznikol z toho vynikajúci jesenný koláč, ktorý je veľmi jednoduchý a rýchly na prípravu. Ešte teplý s kopčekom vanilkovej alebo karamelovej zmrzliny chutí vynikajúco.

Foto: Valentína Nídelová - fotografka časopisu Dobré jedlo

Čo treba:

Krehké cesto:
125 g studeného masla
100 g práškového cukru
štipka soli
250 g hladkej múky
2 žĺtky
2 polievkové lyžice studeného mlieka

Slivková náplň:
500 g sliviek
1 zarovnaná polievková lyžica škrobu
2 polievkové lyžice prírodného kryštálového cukru
1 čajová lyžička mletej škorice

bielok na potretie cesta

Postup:

Rúru predhrejeme na 180 °C. Pripravíme si veľký plech a papier na pečenie.
Na cesto zmiešame pokrájané maslo s cukrom a štipkou soli, pridáme múku a žĺtky. Keď sa zmes začne podobať na hrubú strúhanku, prilejeme mlieko. Z cesta vyformujeme guľu, ale nemiesime ho príliš, aby zostalo krehké. Cesto odložíme do chladničky.
Na náplň pokrájame slivky na tenké mesiačiky. Preložíme do misy a pridáme škrob, cukor a škoricu. Premiešame.
Cesto vyberieme z chladničky a na papieri na pečenie vyvaľkáme do približného kruhu s priemerom cca 32 cm. Ak sa cesto lepí, tak valček na cesto pomúčime. Pridáme slivkovú náplň aj so vzniknutou šťavou nie úplne k okrajom. Okraje zahneme a potrieme bielkom. Dáme piecť na asi 35 minút (pokým okraje nezhnednú). Po upečení necháme koláčik pol hodinu odležať.

Koláč skladujeme v chlade aj tri dni.

4 komentáre: