piatok 15. septembra 2017

Slivkové tartaletky so snehovou pusinkou

Tretí slivkový koláčik je pre mňa aj tým najzaujímavejším. Tvorí ho jednoduché sušienkovo-maslové cesto, svieža slivková náplň a sladučká snehová pusinka, podľa mňa dokonalá kombinácia. <3
A keďže sezóna sliviek pomaly končí, môžete ich zameniť za jabĺčka. Vtedy v náplni uberte cukor a pridajte viac citrónovej šťavy.

Foto: Valentína Nídelová - fotografka časopisu Dobré jedlo


Čo treba:

Sušienkové cesto:
350 g maslových sušienok
150 g masla

Slivková náplň:
700 g sliviek
100 g prírodného kryštálového cukru
kôra a šťava z 1 citróna
2 zarovnané polievkové lyžice škrobu
2 polievkové lyžice vody

Snehová pusinka:
2 bielky izbovej teploty
štipka soli
100 g krupicového cukru
1 zarovnaná čajová lyžička škrobu

Postup: 

Pripravíme si štyri 12 cm formičky na tartaletky alebo jednu 25 cm koláčovú formu najlepšie s odnímateľným dnom.
Na cesto rozdrvíme sušienky v sekáčiku alebo v sáčiku pomocou valčeka na cesto. Pridáme roztopené maslo a premiešame. Natlačíme na dno a boky formičiek. Presunieme do chladničky.
Na náplň pokrájame slivky na kocky a nasypeme ich do hrnca. Prisypeme cukor a kôru a šťavu z citróna. V miske zmiešame škrob s vodou a prilejeme k slivkovej zmesi. Povaríme na miernom plameni asi 3 minútky, pokým sa škrob neprevarí. Odstavíme z plameňa.
Rúru predhrejeme na 180 °C.
Na pusinku vyšľaháme bielky so štipkou soli. Keď zbelejú, tak pomaly prisypeme krupicový cukor. Takto šľaháme asi 8 minút, pokým nie je sneh úplne tuhý a kryštáliky cukru medzi prstami nie sú cítiť. Nakoniec pridáme škrob a prešľaháme.
Vyberieme formičky z chladničky, naplníme slivkami a nakoniec pomocou dvoch lyžičiek vytvarujeme pusinku tak, aby nesiahala úplne k okrajom formy. Formičky presunieme na veľký plech (na zachytenie masla, ktoré môže trochu vytiecť) a dáme piecť na 20 minút, alebo pokým povrch pusinky jemne nezozlatne. Po upečení necháme koláčiky hodinu v pootvorenej rúre, aby pusinky nepopraskali. Nakoniec necháme vychladnúť a presunieme do chladničky.

Tartaletky môžeme skladovať v chlade aj tri dni.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára