piatok 13. decembra 2013

Kolieska s citrónovým krémom

Ak máte radi citrónové dezerty ako ja, potom si musíte upiecť tieto výborné kolieska z krehkého cesta s netradičným sviežim krémom! Všetky koláčiky, ktoré u nás doma na Vianoce pečieme, sú buď orechové, čokoládové alebo vanilkové, a preto budú tieto výborným spestrením na vianočnom stole.


Čo treba:

Kolieska:
150 g hladkej múky
50 g (prírodného) práškového cukru
100 g chladeného masla
1 malé vajíčko

Citrónový krém:
2 malé vajíčka
75 g (prírodného) kryštálového cukru
40 ml čerstvo vytlačenej citrónovej šťavy
1/2 čajovej lyžičky jemne nastrúhanej citrónovej kôry (ak nemáte bio citrón, tak vynechajte)
30 g masla izbovej teploty

Postup:

Do misy dáme všetky suroviny na cesto, vyformujeme guľu a dáme do chladničky.
Medzitým si pripravíme krém. Vo vodnom kúpeli (hrniec s trochou mierne vriacej vody a na ňom postavená kovová miska) zmiešame vajíčka s cukrom a citrónovou šťavou. Metličkou neustále šľaháme asi 10 minút, pokým krém nezhustne (konzistencia kyslej smotany). Odstavíme zo sporáka a primiešame kúsky masla a citrónovú kôru. Krém necháme dobre vychladiť.
Rúru predhrejeme na 180 °C. Pomúčime si dosku, cesto rozvaľkáme natenko a vykrojíme malé kolieska. Kladieme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme asi 10 minút.
Kolieska necháme úplne vychladnúť, ozdobíme krémom a posypeme práškovým cukrom.

Toto množstvo vyjde na asi 30 malých koliesok. Dve kolieska môžete aj spojiť, vtedy zdvojnásobte dávku na cesto. Taktiež zdvojnásobte dávku na krém, ak máte radšej viac krému.
Kolieska aj krém vydržia v chlade vyše týždňa. Krémom zdobte kolieska až pred podávaním. Ja to robím jednoducho: zdobiace vrecko naplním krémom a skladujem ho v chladničke, vždy len vyberiem a zopár sušienok ozdobím.

Užite si toto čarovné obdobie adventu, upečte si dobrý koláčik a tešte sa z maličkostí, ktoré Vianoce ponúkajú!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára