piatok 6. decembra 2013

Minitortičky Pavlova s granátovým jablkom

Dlho som sa odhodlávala upiecť tortu Pavlova. Je pomenovaná po ruskej baletke Anne Pavlovovej, ktorá sa v minulom storočí vydala na turné po Austrálii a Novom Zélande. V jednej z týchto krajín (stále sa dohadujú, v ktorej), jej pripravili tento dezert a odvtedy sa stal obľúbený po celom svete... V podstate je to veľká snehová pusinka, vo vnútri konzistenciou penových cukríkov, na povrchu je úžasne chrumkavá, s hromadou šľahačky a kyslým ovocím, ktoré výborne kontrastuje so sladkým korpusom. Pečiem ju aj rozmerom klasickej torty, takýto recept na blogu ešte určite bude.


Čo treba:

4 bielky
200 g krupicového cukru
štipka soli
1 zarovnaná polievková lyžica škrobu
1 čajová lyžička octu
1 čajová lyžička vanilkového extraktu

400 ml smotany na šľahanie
1 granátové jablko

Postup:

Rúru predhrejeme na 170 °C. Plech vystelieme papierom na pečenie a na papier nakreslíme 6 - 8 kruhov s priemerom asi 8 - 10 centimetrov. Záleží na tom, aké veľké tortičky chcete mať. Treba myslieť aj na to, že v rúre ešte trochu napuchnú. Papier na pečenie otočíme, aby sa ceruzka neotlačila o tortičky.
V suchej, čistej mise dáme šľahať bielky so soľou. Keď zbelejú, tak po lyžiciach začneme pridávať cukor, každú lyžicu cukru necháme vždy poriadne zašľahať. Šľaháme, pokým kryštáliky cukru medzi prstami nie sú cítiť a pena je hladká a lesklá, môže to trvať aj viac ako 10 minút. Pridáme škrob, ocot a vanilku a ešte raz jemne premiešame.
Bielkovú penu vytvarujeme tak, aby okraje boli o niečo vyššie ako stred tortičiek. Pracujeme rýchlo, pretože po čase pena stráca svoj tvar. Vložíme do rúry a teplotu znížime na 120 °C. Pečieme asi 50 minút. Rúru vypneme a tortičky v nej necháme úplne vychladnúť (napr. cez noc).
Vyšľaháme šľahačku, vydlabeme jadierka z granátového jablka a navrstvíme na vychladnuté korpusy. Tortičky podávame ihneď.

Korpusy sa dajú pripraviť aj týždeň vopred, potom ich skladujeme vo vzduchotesnej nádobe. Len pre informáciu, soľ, škrob a ocot v tomto recepte dosiahnu, že vnútro tortičiek je krásne penové a ich povrch chrumkavý.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára