Citrónový krém (v angličtine lemon curd) je tak úžasný, že pre rovnako nadšených milovníkov citrónových dezertov ako ja, navrhujem, aby si spravili dvojitú dávku a polovičku krému (cca 350 ml) skladovali v čistej uzatvárateľnej nádobe v chlade aj dva týždne. Využije sa na palacinky, na toast, ako poleva, môže sa vmiešať do jogurtu, do bábovkového cesta alebo vyjedať len tak lyžičkou. ;)
Koláč som ozdobila čokoládovými vajíčkami a kvietkami fialky a mirabelky, ktoré som našla na prechádzke po záhrade. Použiť môžeme aj iné jedlé kvietky, napríklad sedmokrásky, levanduľu, podbeľ, pľúcnik lekársky...
Čo treba:
Sušienkový základ:
250 g maslových sušienok
cca 125 g roztopeného masla (ja som dala 100 g, použila som sušienky s vysokým obsahom masla)
Náplň:
500 g mascarpone
250 g smotany na šľahanie
150 g svetlého prírodného kryštálového cukru
40 ml citrónovej šťavy (cca 1 menší citrón)
2 čajové lyžičky jemne nastrúhanej citrónovej kôry (cca 2 menšie biocitróny) (môžete vynechať)
Citrónový krém (lemon curd):
3 vajíčka
100 g svetlého prírodného kryštálového cukru
80 ml citrónovej šťavy
50 g masla
Kvietky a čokoládové vajíčka na ozdobu
Postup:
Tortovú formu o priemere 23 cm vymažeme maslom.
Pripravíme si sušienkový základ. Sušienky rozdrvíme v sekáčiku alebo v sáčiku pomocou valčeka na cesto. Pridáme roztopené maslo a premiešame. Natlačíme na dno formy a dáme do chladničky.
Na náplň zmiešame všetky suroviny a šľaháme, pokým nie je hustá (šľaháme pomaly a maximálne minútku, aby sa zmes nezrazila). Vyberieme formu z chladničky a zmes vo forme jemne uhladíme. Dáme naspäť chladiť.
Na citrónový krém si v miske vo vodnom kúpeli zmiešame vajíčka s cukrom a citrónovou šťavou. Na strednom plameni neustále miešame (cca 4 - 6 minútiek), pokým krém nezhustne asi ako puding. Odstavíme z ohňa a vmiešame kúsky masla. Necháme vychladnúť na izbovú teplotu a nakoniec krémom polejeme koláč. Uhladíme a dáme do chladničky stuhnúť (najlepšie cez noc).
Pred odstránením formy prejdeme nožom po vnútorných okrajoch formy. Nakoniec koláč ozdobíme jedlými kvietkami a čokoládovými vajíčkami.
Koláč môžeme skladovať pár dní v chlade.
Ak máte chuť na iný veľkonočný dezert, skúste túto citrónovú tortičku (ozdobiť ju môžete kandizovanými kvietkami) alebo slávnostnú mrkvovú tortu.
Doteraz asi najlepsi cheesecake recept,aky som robila!
OdpovedaťOdstrániťĎakujem, to sa veľmi teším :)
OdstrániťŠľahačku netreba teda pred pridaním k mascarpone vyšľahať?
OdpovedaťOdstrániťNie netreba, šľahajú sa všetky ingrediencie naraz.
OdstrániťVajíčka (v celosti alebo len bielka) na citrónový krém? :)
OdpovedaťOdstrániťAhoj, neukazalo mi, ze si pisala, prepac. Vajicka tam idu cele :)
Odstrániť