utorok 29. októbra 2013

Tekvicové cupcakes so strašidlami

Halloween je tu! Tento pohanský pôvodom írsky sviatok sa konečne oslavuje aj u nás. Ja sa z toho teším, pretože je ďalší dôvod na to, zorganizovať halloweensku párty a upiecť niečo mňam. Tieto tradičné americké cupcakes sú skvelé, voňavé, so sladkým, ľahučkým krémom. A ešte k tomu sú strašidelné, ideálna kombinácia na halloweensky večer!

Čo treba:

Na cesto:
175 ml oleja
160 g prírodného kryštálového cukru
3 veľké vajíčka
1 čajová lyžička vanilkového extraktu
200 g tekvicového pyré*
200 g polohrubej múky
1 kopcovitá čajová lyžička kypriaceho prášku
1/2 čajovej lyžičky jedlej sódy
2 čajové lyžičky škorice
1 čajová lyžička čerstvého strúhaného zázvoru
štipka muškátového oriešku
štipka pomletých klinčekov

Na krém:
200 g smotanového syra (Philadelphia, Lučina, ...)
100 g práškového cukru
trošku kakaa

Postup:

*Na 200 g pyré budeme potrebovať cca 250 g ošúpanej tekvice, zbavenej jadierok (to je 1 malá tekvica). Tekvicu pokrájame na kocky, v hrnci podlejeme 1 polievkovou lyžicou vody. Varíme pod pokličkou asi 8 minút do zmäknutia. Ak treba, podlejeme ešte troškou vody. Tekvicu rozmixujeme na hladké pyré.
Rúru predhrejeme na 180 °C. Muffinovú formu vyložíme papierovými košíčkami. Do veľkej misy dáme olej, cukor, vajíčka, zázvor a vanilku a vymiešame. Pridáme tekvicové pyré a premiešame. Do tekutej zmesi pridáme múku, kypriaci prášok, sódu a koreniny, ešte raz premiešame a naplníme košíčky pol centimetra pod ich okraj. Cesto je riedke, najlepšie sa plní malou naberačkou. Pečieme asi 25 minút, vyskúšame test špajdľou. Necháme úplne vychladnúť.
Syr vymiešame s práškovým cukrom, lyžičku krému odoberieme. Krémom naplníme cukrárske vrecko, vytlačíme vzduchové bubliny a cupcakes ozdobíme. Do zvyšného krému primiešame kakao, naplníme ním vrecko s úzkou špičkou a vytvoríme oči strašidla. :)

Tip: Ak nemáte cukrárske vrecko so špičkami, použite obyčajné vrecko na mrazenie, jeden roh naplňte krémom a odstrihnite jeho koniec.

2 komentáre:

  1. Spravila som ich na moju halloweensku párty a musím povedať, že boli úžasne. Bohužiaľ mi neostal ani jeden jediný muffin na ďalší deň, lebo všetky sa zjedli ešte v ten večer!!! :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Teším sa Lenka, že cupcakes chutili, aj že si organizovala halloweensku párty!

      Odstrániť